Znate li koje su štetne nuspojave konzumacije previše multivitamina?

Zdravlje 10. stu 202306:48 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Konzumacija previše multivitamina ili prekoračenje preporučenog dnevnog unosa može imati štetne nuspojave na vaše zdravlje. Iako su vitamini neophodni za naše dobro stanje, potrebno ih je uzimati u odgovarajućim količinama kako bismo održali uravnotežen i zdrav način života. Oslanjanje na multivitamine kao zamjenu za zdravu prehranu može stvoriti lažan osjećaj sigurnosti. Iako mogu biti korisna nadopuna vašoj prehrani, ne bi smjeli zamijeniti dobro zaokružen i hranjiv plan prehrane.

Toksičnost vitamina topivih u mastima​

Vitamini topivi u mastima, poput vitamina A, D, E i K, mogu se akumulirati u tijelu i dovesti do toksičnosti ako se konzumiraju prekomjerno. Toksičnost vitamina A može rezultirati simptomima poput vrtoglavice, mučnine, promjena na koži, a u teškim slučajevima može oštetiti organe poput jetre i uzrokovati bolove u kostima, piše Times of India.

Probavni problemi​

Preopterećenje vašeg tijela multivitaminima može dovesti do probavnih problema. Visoke doze određenih vitamina i minerala, posebice željeza i cinka, mogu uzrokovati gastrointestinalne tegobe, uključujući mučninu, proljev i grčeve u želucu.

Bubrežni kamenci​

Pretjerana konzumacija vitamina poput vitamina C ili D može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Ove bolne mineralne naslage u bubrezima mogu nastati zbog nakupljanja kalcija ili drugih minerala.

Interferencija s lijekovima

Neki vitamini i minerali mogu stupiti u interakciju s lijekovima koje možda uzimate. Vitamin K može utjecati na razrjeđivače krvi, dok kalcij može utjecati na apsorpciju određenih antibiotika. Važno je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kako biste izbjegli takve interakcije.

Hipervitaminoza​

Hipervitaminoza se odnosi na stanje prevelike količine određenog vitamina u vašem sustavu. To može dovesti do raznih zdravstvenih problema, ovisno o uključenom vitaminu. Prekomjerna količina vitamina B6 može uzrokovati neurološke simptome kao što su utrnulost i trnci.

Vitamin E i rizik od krvarenja​

Visoke doze vitamina E mogu ometati zgrušavanje krvi, potencijalno povećavajući rizik od poremećaja krvarenja. To može biti posebno problematično za osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili one s poremećajima zgrušavanja.

Štetne interakcije s drugim hranjivim tvarima​

Konzumiranje prekomjernih količina jednog nutrijenta ponekad može dovesti do neravnoteže s drugim. Uzimanje prekomjernih količina kalcija može poremetiti ravnotežu magnezija, što dovodi do simptoma poput grčeva mišića i lupanja srca.

Oštećenje živaca od vitamina B6​

Pretjerani unos vitamina B6, poznatog i kao piridoksin, može dovesti do periferne neuropatije, koja uzrokuje utrnulost, trnce i bolove u ekstremitetima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!