Zubar otkriva 12 uzroka lošeg zadaha – mogu ukazati na ozbiljan zdravstveni problem

Zdravlje 22. ruj 202309:35 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Znate da je vrijeme za osvježenje kada sami sebi osjetite loš zadah.

Perete zube svako jutro i večer, čistite zubnim koncem jednom dnevno i žvačete žvakaću gumu od mente s vremena na vrijeme, pa čak i koristite zubni konac za vodu – zašto vas onda još uvijek muči loš zadah? Možda je u pitanju zdravstveni problem.

Zubar Kami Hoss otkriva 12 razloga zašto bi netko mogao imati loš zadah, prenosi The Healthy.

1. Refluks kiseline

Refluks kiseline, uzrokovan je želučanom kiselinom koja teče natrag u jednjak, što također može donijeti neprobavljenu hranu sa sobom… popraćeno kiselim mirisom.

2. Bronhitis

Kada se vaši bronhi inficiraju, oni nateknu i završite s užasnim kašljem, začepljenošću i smrdljivom sluzi i zadahom.

3. Dehidracija

Ako ste dehidrirani, vaše tijelo možda neće proizvoditi dovoljno sline, što uzrokuje suha usta i višak bakterija u ustima.

4. Šećerna bolest

Ovaj nedostatak inzulina uzrokuje da vaše tijelo sagorijeva masnoću umjesto šećera, što proizvodi ketone, poput acetona, u vašem tijelu. Ako vam dah miriše na voće ili na lak za nokte, možda je riječ o dijabetesu.

5. Režim prehrane

Prehrana bogata lukom i češnjakom donosi snažne antioksidanse, ali vjerojatno i jak zadah. Uz dobro oralno zdravlje, to obično nije razlog za brigu. Međutim, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu uzrokovati oslobađanje ketona poput acetona, baš kao i dijabetes.

6. Infekcije

Svaka infekcija nosa, sinusa, grla ili krajnika može uzrokovati loš zadah.

7. Problemi s bubrezima

Ako vaši bubrezi ne funkcioniraju ispravno, oni ne mogu pravilno filtrirati minerale iz krvi, uzrokujući njihovo nakupljanje u vašem tijelu. Zbog toga vam dah može osjetiti miris amonijaka ili čak prizvati u sjećanje miris urina.

8. Problemi s jetrom

Kada vaša jetra ne radi ispravno, ne može regulirati šećer u krvi niti filtrirati toksine iz krvi. To može uzrokovati loš zadah s pljesnivo-slatkastim mirisom.

9. Lijekovi

Neki lijekovi uzrokuju suha usta, dok drugi oslobađaju kemikalije u vašem tijelu koje mogu uzrokovati loš zadah.

10. Upala pluća

Ova infekcija može biti virusna ili bakterijska, ali nakupljanje tekućine u vašim plućima može smrditi – a ako je iskašljete, miris će se prenijeti na vaš dah.

11. Postnazalni drip

Ako se sluz nakuplja u stražnjem dijelu grla, može doći do usta ili se nakupiti oko krajnika, uzrokujući loš zadah.

12. Upotreba duhana

Upotreba duhanskih proizvoda uzrokuje nakupljanje tvari koje uzrokuju neugodan miris u ustima, dišnim putovima i plućima, a također uzrokuje suha usta. Također može uzrokovati oralne bolesti, koje također mogu uzrokovati loš zadah.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.