Novi lijek ekspresno otrijeznio miševe, hoće li djelovati i na ljude?

Znanost 15. ožu 202308:45
Ira Lee Nesbitt/Pixabay/Ilustracija

Zamislite brzo smanjenje učinaka pijanstva ili trovanja alkoholom jednim ubodom - to je premisa novog istraživanja na miševima, koristeći hormonski faktor rasta fibroblasta 21 (FGF21) kao tretman.

Čini se da FGF21 povećava budnost u mozgu, boreći se protiv određenih učinaka intoksikacije – poput pospanosti i nedostatka koordinacije – bez temeljne promjene načina na koji se alkohol razgrađuje u tijelu, piše ScienceAlert.

Jetra proizvodi hormon i kod miševa i kod ljudi, što sugerira da bi se ovi rezultati mogli odnositi i na nas. U konačnici, mogao bi se koristiti za probuditi ljude koji pate od trovanja alkoholom ili ekstremnog pijanstva kako bi se mogli bolje liječiti.

“Otkrili smo da jetra ne samo da je uključena u metabolizam alkohola, već i šalje hormonalni signal mozgu kako bi se zaštitila od štetnih učinaka intoksikacije, uključujući gubitak svijesti i koordinaciju”, kaže molekularni biolog Steven Kliewer sa Southwest medicinskog centra Sveučilišta Texas.

“Nadalje smo pokazali da povećanjem koncentracije FGF21 čak i više injekcijom, možemo dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije. FGF21 to čini aktiviranjem vrlo specifičnog dijela mozga koji kontrolira budnost.”

Mnoštvo prethodnih studija proučavalo je učinke FGF21, koji se može početi proizvoditi različitim okidačima, uključujući konzumacijom etanola, opojnog sastojka alkohola.

Čini se da je to obrana od pijanstva: pokazalo se da potiče pijenje vode i potiskuje želju za daljnjom konzumacijom etanola.

U ovoj novoj studiji, istraživači primjećuju da je miševima koji su se uzgajali kako ne bi prirodno proizvodili FGF21 trebalo više vremena da povrate ravnotežu i refleks uspravljanja (ispravljanje orijentacije tijela) nakon pića.

Štoviše, kada su miševi koji su prirodno proizvodili FGF21 dobili kuru etanola, a zatim dodatnu injekciju hormona, oporavili su svoju koordinaciju i svijest dvostruko brže od miševa koji nisu dobili dodatnu injekciju.

Konkretno se suprotstavlja etanolu

Daljnja analiza je pokazala da FGF21 utječe na specifično područje mozga koje se naziva locus coeruleus. Ovo područje mozga proizvodi noradrenalin, neurotransmiter koji je povezan s odgovorom na borbu ili bijeg i regulira budnost i spavanje.

“Naše studije otkrivaju da je mozak glavno mjesto djelovanja FGF21”, kaže farmakolog David Mangelsdorf sa Sveučilišta Texas Southwestern Medical Center.

“Sada dublje istražujemo neuronske putove kojima FGF21 ispoljava svoj otrežnjujući učinak.”

Zanimljivo je da hormon FGF21 nije imao iste obnavljajuće učinke kada je testiran s ketaminom, diazepamom ili pentobarbitalom u studiji. To sugerira da se konkretno suprotstavlja etanolu.

Iako miševi nemaju barove koje bi mogli posjetiti, mogu grickati slatku hranu koja sadrži etanol. Moguće je da se FGF21 razvio kako bi pomogao njima i drugim životinjama da suzbiju želju za konzumiranjem previše alkohola odjednom, štiteći ih od oštećenja jetre izazvanih alkoholom.

Ti se učinci tek trebaju dokazati i na ljudima, naravno, iako su istraživači uvjereni da će se isti procesi dogoditi i da bi se to moglo koristiti kao metoda pokretanja nekih procesa otrežnjenja.

“Ovi rezultati sugeriraju da je ovaj put FGF21 jetra-mozak evoluirao kako bi zaštitio od intoksikacije izazvane etanolom i da bi se mogao farmaceutski ciljano koristiti za liječenje akutnog trovanja alkoholom”, pišu istraživači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar