SAD: Pfizerovo cjepivo može se čuvati u hladnjaku mjesec dana

Znanost 20. svi 202111:00
Izvor: Amir MAKAR / AFP / Ilustracija

Američki zdravstveni regulator odobrio je čuvanje cjepiva Pfizer/BioNTecha u hladnjaku do mjesec dana, što je promjena koja bi trebala olakšati distribuciju tog cjepiva.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) priopćila je da je odluku donijela “na temelju pregleda nedavnih podataka koje je predao Pfizer” i dopustit će da se bočice s cjepivom čuvaju na standardnim temperaturama hladnjaka od dva do osam stupnjeva Celzija do mjesec dana.

“Ova promjena trebala bi učiniti ovo cjepivo dostupnijim američkoj javnosti i olakšati mogućnosti pružateljima cjepiva, poput domova zdravlja, da zaprime, čuvaju i primjenjuju cjepivo”, rekao je Peter Marks, direktor Centra za biološku evaluaciju i istraživanje pri FDA.

Američke vlasti su u veljači odobrile čuvanje i transport cjepiva na standardnim temperaturama hladnjaka od dva do osam stupnjeva Celzija na najviše dva tjedna, umjesto uobičajenih minus 80 do minus 60 stupnjeva Celzija.

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u ponedjeljak produljenje vrijeme skladištenja Pfizer/BioNTech cjepiva na normalnoj temperaturi hladnjaka s pet na 31 dan, olakšavajući time logističke izazove za provedbu cijepljenja.

Ta je preporuka važeća samo za neotvorene ampule, pojasnila je EMA.

Europski regulator je svoju preporuku donio na temelju dodatnih studija o stabilnosti cjepiva koje su na procjenu predale dvije partnerske tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar