Žene osjećaju teže nuspojave nakon cijepljenja nego muškarci

Znanost 09. ožu 202114:32 > 16:42
koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje, astrazeneca
Izvor: Tiziana FABI / AFP (ilustracija)

Studija koju je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazala je da je više žena iskusilo nuspojave nakon cijepljenja protiv covida-19 nego muškaraca. Ovom studijom obuhvaćeno je više od 13 milijuna ispitanika, a od 7000 onih koji su prijavili nuspojave, 80% njih su bile žene.

Oko 7000 osoba prijavilo je CDC-u nuspojave nakon cijepljenja protiv covida-19. Najčešće nuspojave bile su glavobolja, umor i vrtoglavica. Nuspojave su u znatno većoj mjeri iskusile žene nego muškarci.

VEZANE VIJESTI

Nešto više od 13 milijuna Amerikanaca cijepilo se kroz mjesec dana protiv koronavirusa. Među njima je bilo oko osam milijuna žena, odnosno 62%.

Shelly Kendeffy, medicinska tehničarka, rekla je da se osjećala dobro nakon što je primila cjepivo, no poslijepodne se počela znojiti. Šest od sedam njenih kolegica koje su se cijepile prijavile su simptome poput umora, bolova u tijelu i groznice. Sedma kolegica izjavila je da je povraćala noć nakon cijepljenja, prenosi Business Insider.

Od osam muških kolega koji su se cijepili, jedan je osjećao bol na mjestu uboda, drugi je imao glavobolju, a dvojica muškaraca prijavili su umor. Preostalih četiri muškarca nisu prijavili nikakve nuspojave.

Sabra Klein, mikrobiologinja i imunologinja, kaže da su ovi nalazi u skladu s podacima vezanim uz druga cjepiva. Studija iz 2013. godine otkrila je da su žene izložene većem riziku od reakcija na cjepivo protiv gripe koje se primalo 2009. godine za razliku od muškaraca.

Klein ističe da ovi podaci nisu razlog za zabrinutost jer to zapravo sugerira da se gradi imunološki odgovor zahvaljujući čemu će osobe biti zaštićene od bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar