Američkim kompanijama opet prijeti pad zarada

Biznis 05. tra 201607:31 > 07:35
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich

Sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje ove godine, koja će početi idućega tjedna, mogla bi pokazati da su zarade pale već četvrti kvartal zaredom.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg burzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon što su u posljednjem lanjskom tromjesečju skliznule 2,9 posto.

The Wall Street Journal navodi, pak, procjene analitičke tvrtke FactSet, prema kojima bi zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa mogle pasti 8,5 posto na godišnjoj razini, najviše od trećeg tromjesečja 2009. godine, kada su potonule 16 posto.

Na sumorne prognoze ukazuju i podaci FactSeta da su dosad 94 kompanije iz S&P 500 indeksa smanjile procjene rezultata za proteklo tromjesečje ispod očekivanja analitičara. To je drugi najveći broj negativnih upozorenja u posljednjih 10 godina.

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija. S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u energetskom sektoru. Zbog slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cijene sirovina, pa se pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru.

Vrijednost dolara u odnosu na ostale porasla 9 posto

Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu. Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je prošle godine 9 posto, što je posljedica povećanja kamata američke središnje banke Feda, dok će, primjerice, japanske i europske monetarne vlasti još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu politiku. Doduše, u prvom tromjesečju ove godine dolar je ponešto oslabio u odnosu na košaricu valuta, no i dalje je njegov tečaj viši nego u istom lanjskom razdoblju.

No, treba reći da analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica. Stoga treba pričekati završetak sezone objava kvartalnih izvješća, kada će se točno vidjeti jesu li zarade američkih kompanija u proteklom tromjesečju doista pale četvrti kvartal zaredom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.