Upišite se u registar "Ne zovi" i zabranite pozive trgovaca!

Ekonomija 28. pro 201514:37 > 14:41
Pexels.com

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) uspostavlja Registar za potrošače ˝Ne zovi˝, koji će svim pretplatnicima telefonskih usluga, ako to budu željeli, omogućiti upis njihovih brojeva u Registar, čime ih trgovci koji se bave prodajom i promidžbom putem telefona više neće smjeti nazivati ili slati SMS ili MMS poruke.

Prije puštanja u rad Registra ‘Ne zovi’, koji se očekuje u drugoj polovici 2016., početkom sljedeće godine provest će se i javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u dijelu obveza jasnog i transparentnog načina promidžbe i prodaje elektroničkih komunikacijskih usluga, prvenstveno putem sredstava daljinske komunikacije, kao što je prodaja putem telefona.

“Na ovaj način će se osigurati jednoobraznost u postupcima promidžbe i prodaje od strane operatora kako bi korisnici raspolagali sa svim potrebnim informacijama prilikom odluke žele li neku uslugu ili ne, kao i davanje jasnijih informacija o pravima korisnika u slučaju ovakvog načina sklapanja ugovora za izabrane usluge. Zajedno s Registrom, ove izmjene podzakonskih propisa će osigurati veći stupanj zaštite korisnika elektroničkih komunikacija, poglavito osoba starije životne dobi, koji su se pokazali kao najranjivija skupina potrošača u slučajevima daljinske prodaje i promidžbe”, navodi HAKOM.

HAKOM-om će u 2016. izraditi i dvije nove aplikacije usmjerene jednostavnijem, jeftinijem i bržem rješavanju zahtjeva građana ili tvrtki: e-pravo puta i e-glavni projekti. Digitalizacijom podnošenja i rješavanja zahtjeva za pravo puta ili dobivanja potrebnih potvrda glavnih građevinskih projekata, HAKOM će se još više približiti krajnjim korisnicima i ostalim dionicima tržišta elektroničkih komunikacija.

Provjera brzine interneta

Nadalje, sredinom 2016. HAKOM u okviru svojeg Interaktivnog GIS portala planira objaviti podatke o odašiljačima mreža pokretnih komunikacija te televizijskim odašiljačima. Time će javnosti biti dostupni osnovni podatci o radijskim postajama na zemljopisnoj podlozi, što će olakšati i ubrzati pristup informacijama.

Sredinom 2016. započet će provjera ispunjenosti obveza povećanja brzina pristupa internetu na minimalno 30 Mbit/s kod ciljanih korisnika obuhvaćenih HAKOM-ovim programom potpora, kao što su mnoge školske i zdravstvene ustanove u RH do kojih je uz pomoć HAKOM-ovih potpora izgrađena infrastruktura za velike pristupne brzine internetu.

U 2016. će se donijeti i odluke o veleprodajnim cijenama operatora sa značajnom tržišnom snagom, temeljenih na rezultatima ažuriranih troškovnih modela. Naime, troškovni modeli su završeni 2013. nakon čega su bile donijete trenutno vrijedeće odluke o veleprodajnim uvjetima među operatorima na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija, a odlukama u 2016. HAKOM će definirati uvjete za sljedeće razdoblje, navodi HAKOM u priopćenju.