Aleksić: Pritisak banaka traje ispod stola

Biznis 06. lip 202209:49 > 12:05
Izvor: N1

Goran Aleksić iz Udruge Franak govorio je za Novi dan o trenutnoj situaciji s presudama za slučaj švicarski franak.

“Već četiri godine čekamo dvije krucijalne odluke Vrhovnog suda. Jedna je o tome jesu li krediti s nepoštenom i ništetnom ugovornom odredbom o valutnoj klauzuli i ništetnom odredbom o promjenjivoj kamatnoj stopi ništetni, a druga odluka je vezana uz konvertirane kredite. Vrhovni sud još uvijek nije odlučio imaju li ljudi koji su konvertirali kredite pravo na obeštećenje”, rekao je Aleksić.

Smatra da je to samo psihološki teška odluka za Vrhovni sud, jer pravne dileme tu nema.

vezana vijest

“Oni su u dvije revizije odlučili da imamo pravo tužiti banke, ali nakon toga je trebala uslijediti odluka na temelju već presuđenih predmeta gdje bi se odlučilo da čovjek koji je tužio ima pravo i na obeštećenje. Međutim, ta odluka o konkretnom obeštećenju nije donesena”, kazao je pa dodao da su potom izgubili dvije, tri godine na procesualnim stvarima koje nisu donijele nikakvu korist.

“Pritisak banaka traje ispod stola, ne vidimo ga, ali zasigurno pritišću putem televizije, putem profesora prava koji daju tzv. stručna mišljenja koja nisu utemeljena na pravu”, tvrdi Aleksić.

Rekao je i da je dosad doneseno između 2000 i 3000 pravomoćnih presuda, od kojih je 99 posto u korist potrošača.

“Ovih jedan posto se odnosi na konvertirane kredite i to čeka odluku Vrhovnog suda”, rekao je Aleksić.

Kritizirao je i Vladu za koju kaže da je u očitovanju Europskom sudu rekla da su se potrošači prihvatom konverzije odrekli prava na potraživanja, što je, ističe Aleksić, protivno zakonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.