AZTN: Kaufland mora platiti 1,1 milijun kuna kazne

Biznis 10. ožu 202218:30 > 18:48
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Kauflanda Hrvatska i potvrdio presudu Upravnog suda u Zagrebu od 7. listopada 2021., kojom je odbijen zahtjev za poništenje rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 29. svibnja 2020., objavio je AZTN.

Prvostupanjskom presudom Upravnog suda u Zagrebu bio je odbijen  zahtjev Kauflanda za poništenjem rješenja AZTN-a od 29. svibnja 2020. u vezi iskorištavanja značajne pregovaračke snage Kauflanda nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u provedbe ugovornog odnosa s Vindijom, u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP). Kauflandu je također odbijen i zahtjev za naknadu troškova upravnog spora, piše Zagrebi.hr.

VEZANE VIJESTI

Donošenjem presude VUS-a, rješenje AZTN-a od 29. svibnja 2020. postalo je pravomoćno, što znači da Kaufland zbog teških povreda ZNTP-a mora platiti 1,1 milijuna kuna kazne. AZTN je naime utvrdio kako ugovor koji je Kaufland sklopio s Vindijom ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvosmislen način bilo određeno trajanje ugovora, a što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Presuda je objavljena tek petnaestak dana nakon što je VUS presudio da i trgovački lanac Lidl mora platiti 400.000 kuna kazne zbog teškog kršenja ZNTP-a u odnosu na troje dobavljača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar