BioNTech ove godine očekuje 15,9 milijardi eura prihoda od cjepiva

Ekonomija 09. kol 202116:12 0 komentara
cijepljenje, cjepivo, covid, koronavirus, pfizer
Ishara S. KODIKARA / AFP / ilustracija

Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech objavila je u ponedjeljak da joj je prihod više nego ustostručen u drugom tromjesečju zahvaljujući prodaji cjepiva protiv covida 19, prognoziravši da će u cijeloj godini dosegnuti 15,9 milijardi eura.

U drugom tromjesečju prihod njemačke kompanije koja je razvila cjepivo u suradnji s američkim Pfizerom poskočio je na 5,31 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 41,7 milijuna eura.

Neto dobit iznosila je u razdoblju od travnja do lipnja 2,79 milijardi eura. Drugo tromjesečje prošle godine kompanija je zaključila s gubitkom od 88,3 milijuna eura.

Navode da su zajedno s Pfizerom do 21. srpnja ove godine isporučili više od milijardu doza cjepiva u više od 100 zemalja i teritorija širom svijeta i potpisali ugovore o isporuci približno 2,2 milijarde doza.

Očekuju da će do kraja ove godine njihov godišnji kapacitet za proizvodnju cjepiva dosegnuti tri milijarde doza, a u 2022. trebao bi biti proširen na do četiri milijarde doza.

Procjenjuju da će u financijskoj 2021. godini nakon isporuke trenutno ugovorene 2,2 milijarde doza cjepiva njihov prihod iznositi 15,9 milijardi eura.

Pfizer je krajem prošlog mjeseca podigao procjenu svog udjela u ovogodišnjem prihodu od prodaje cjepiva na 33,5 milijardi dolara.

“Kako bismo suzbili pandemiju koja još nije završila povećavamo ponudu našeg cjepiva protiv covida 19 u više od 100 zemalja i teritorija širom svijeta i olakšavamo pristup zemljama s niskim i srednjim dohotkom”, naglasio je suutemeljitelj i izvršni direktor kompanije Ugur Sahin.

U kompaniji ističu i da se provode dodatna kliničkih ispitivanja kako bi se ishodile dozvole za cjepivo u još širem krugu zemalja i u dodatnim skupinama stanovništva, uključujući djecu u dobi od šest mjeseci do 11 godina i zdrave trudnice.

Dodaju i da, “iako treća doza BNT 162b2 ima potencijal sačuvati najvišu razinu efikasne zaštite od svih varijanti” virusa, uključujući deltu, razvijaju i planiraju klinički testirati poboljšanu verziju cjepiva koja cilja na protein šiljka.

Kliničko ispitivanje trebalo bi početi do kraja mjeseca, pod uvjetom da se ishode potrebne regulatorne dozvole, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!