Britanske aviotvrtke kritiziraju: Plan vlade omogućit će putovanje samo bogatima

Ekonomija 09. tra 202111:36 0 komentara
kofer, putovanje, iseljavanje, aerodrom, zračna luka, putna torba
Pixabay / ilustracija

Britanski avioprijevoznici kritizirali su plan vlade o povratku međunarodnog prometa tvrdeći da obvezni skupi testovi koji se njime zahtijevaju omogućuju da putuju samo najbogatiji. 

Prema prijedlogu vlade, aviokompanije i putnici neće do početka svibnja doznati vraća li se međunarodni promet u pogon 17. svibnja, što su kritizirali su predstavnici avioprometa koji su se nadali jasnijem planu.

Aviokompanije i putničke agencije nadaju se prometu na ljeto kako bi zaradile prijeko potrebna sredstva nakon godine restrikcija.

Britanska vlada predložila je sustav semafora, s državama u crvenim, žutim i zelenim kategorijama, ovisno o situaciji s covidom-19.

Za dolazak iz zelenih zemalja bit će potreban PCR test pri povratku u Veliku Britaniju, koji ondje stoji oko 860 kuna.

„To nije ponovno pokretanje prometa koje su ministri obećali“, objavila je Airlines UK, organizacija koja okuplja British Airways, EasyJet, Ryanair i druge aviokompanije.

„To je novi udarac za sektor koji je već na koljenima“.

EasyJet, najveći britanski avioprijevoznik po broju putnika, izravno je kritizirao zahtjev za PCR testom koji je skuplji od nekih letova te tvrtke, pa je pozvao vladu da izmijeni svoj plan.

Izvršni direktor Johan Lundgren kazao je da bi se time let zrakoplovom ograničio samo na bogate.

Britanci su posljednjih 20 godina prihvatili niskobudžetne letove i jedni su od najrastrošnijih europskih turista. Prije dvije godine je šest od deset Britanaca na odmor išlo izvan domovine.

Ministar prometa Grant Shapps rekao je da vlada želi s vremenom pojeftiniti testiranje na koronavirus, a vlada je objavila da će okvir za međunarodna putovanja biti ponovno razmatran krajem lipnja, u srpnju te u listopadu.

„Ne kažem da ljudi ne trebaju sada rezervirati neka putovanja“, rekao je Shapps i dodao „Ovo je prvi put u puno mjeseci da to mogu reći“.

Broj zaraženih u Velikoj Britaniji snažno je pao od vrhunca u siječnju, no vlada ne želi potkopati uspjeh cijepljenja uvozeći u državu otpornije varijante iz drugih zemalja.