Domaći proizvođači upozoravaju: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom

Biznis 11. tra 202116:00 > 16:43
jabuka, jabuke. voće
Izvor: Unsplash / ilustracija

Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.

Velike probleme proizvođači jabuka ovih dana napravili su hladnoća i mraz, no to nije jedino s čime se nose. Veliki problem je nekontrolirani uvoz jabuka sumnjive kvalitete, upozorava Ledinski.

“Već po samom izgledu tih jabuka i načinu pakiranja utvrdili smo da to nije iz naše proizvodnje, premda je istaknuta deklaracija da je iz Hrvatske, što je po zakonu kažnjivo”, objašnjava Ledinski, koji naglašava da su takve jabuke trebale odmah biti povučene iz proizvodnje i uništene.

Ledinski upozorava i na opasni fungicid koji se koristi na takvim jabukama.

Kako kaže, svjedoci su da se prodaju stavljaju uvozne jabuke iz Srbije ili Makedonije deklarirane kao hrvatska proizvodnja, koje su čak tretirane nekim zaštitnim sredstvima koja su već sedam godina zabranjena u Europskoj uniji. Riječ je o fungicidu s aktivnom tvari karbendazimom koji predstavlja veliku opasnost zbog negativnih učinaka na metabolizam hormona kod ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar