Država prva potiho ovršila i blokirala Varteks

Biznis 17. kol 202219:56
Emica Elvedji/PIXSELL

Iz Grada Varaždina u srijedu su priopćili kako je Varteks d.d. nakon raskida predugovora s Kauflandom, u velikoj tišini i bez ikakve informacije u javnosti, prva blokirala i ovršila država.

U odgovoru javnosti koja „danima proziva Grad i gradonačelnika” izašli su s informacijama kako je Porezna uprava s osnove duga neplaćenog PDV-a i to u visini od cca 1,5 milijuna kuna prva ovršila poznatu varaždinsku tvrtku.

„Država je u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već „skinula“ više pola od iznosa koji je dala na ovrhu dok Gradu nije uplaćena ni lipa”, poručili su iz Grada nakon jučer održanog sastanka s vodstvom Sindikata, financija i pravnih poslova Varteksa.

Iz gradske uprave ističu kako se na sastanku razgovaralo o mogućnostima rješenja ove teške situacije te su iskazali spremnost u prevladavanju ove krize u skladu sa zakonskim okvirima Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

U priopćenju iskazuju nadu da će unatoč svim teškoćama za Varteks prevladati razum svih vjerovnika, posebice onih koji su blokirali posljednji dogovor o prodaji zemljišta za potrebe izgradnje trgovačkog centra.

Sastanak najvećih vjerovnika Varteksa navodno bi se trebao održati u četvrtak u HBOR-u, a iz gradske uprave zahtijevaju da potvrde svoju deklaratornu spremnost za spas Varteksa i 850 radnih mjesta u prerađivačkoj industriju.

„Grad Varaždin je svoju spremnost za rješavanje problema iskazao izdavanjem potrebne građevinske dozvole za izgradnju tog trgovačkog centra u vrlo kratkom roku čime smo na djelu pokazali da nam je stalo do radnika Varteksa i rješavanja ovog velikog problema”, stoji u priopćenju.

Ipak, ističu žaljenje zbog određenih „špekulativnih interesa nekih vjerovnika” za koje smatraju da su zaustavili projekt kojim bi tvrtka dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju i mogla podmiriti plaće svojim radnicima i vratiti dugove dobavljačima.

„Čvrsto vjerujemo da Varteks još uvijek ima budućnost, ali za to će trebati doći do hitnog i kvalitetnog dogovora ključnih vjerovnika”, zaključuju iz Grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.