Ekonomski analitičar: “Nas je 10 posto manje, a javni sektor za nekoliko desetaka tisuća zaposlenih veći”

Ekonomija 28. ruj 202313:39 7 komentara

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao Vladine mjere, ali i inflaciju.

Grubišić smatra kako je nepobitna ekonomska činjenica da, ukoliko imate nesmanjenu potražnu, na strani ponude nema potrebe za reduciranjem cijena. “Doprinijet ćete potražnji ako plaće porastu. Veliki manevarski prostor, s punim proračunom, u kombinaciji s izbornom godinom doprinijet će tomu da veliki dio zahtjeva sindikata bude zadovoljen.

“U javno sektoru je plaća doista ista, ali ne možemo se oteti dojmu da su brojna mjesta tamo neproduktivna. Treba politička snaga da se reducira ta radna snaga i napravi porezno rasterećenje”, dodao je.

“Imamo problem glomaznog javnog sektora i uvijek je pitanje što i s onim koji nisu produktivni jer takvi ne dobivaju otkaz nego budu raspoređeni na drugo radno mjesto. Nas je 10 posto manje u zadnjih deset godina, a javni sektor za nekoliko desetaka tisuća zaposlenih veći”, objasnio je.

O Vladinom zamrzavanju cijena kaže da je to kao da malom djetetu govorite da postoji Djed Božićnjak i da im je on donio poklone. “Ključni lijek za inflaciju je restriktivna monetarna politika i razumno je da ljudi koji imaju moć javnosti govori ono što je istina. Ta se politika djelomično i provodi, ali imali smo ekspanzivnu monetarnu politiku deset godina. Nominalni BDP je povećan 50 posto, a količina novčane mase je povećan za 260 posto. Prvo je bio rast cijena nekretnina, pa rast vrijednosnih dužničinih papira, i onda prelijevanje u realni sektor”, rekao je.

“U javnosti se govori da su trgovački dobavni lanci i rat u Ukrajini glavni razlozi inflacije. ne znam zašto se toliko malo govori o pretjeranom tiskanju novca, možda jer to  nije moderno”, dodao je.

“U dobrom dijelu poslova, rast plaća prati inflaciju. Plaće u privatnom sektoru mogu rast samo u onoj mjeri u kojoj ga prati produktivnost rada”, tvrdi Grubišić.

“Mi smo napravili jednu regresijsku analizu za profitne marže za svaku godine i dobili da je koeficijent korelacija 0,01 posto. Dakle nema korelacije profitnih marži i inflacije”, napomenuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.