Europski poslovni čelnici nakon pandemije planiraju manje putovati avionom

Biznis 12. tra 202112:30 > 12:31
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Nešto manje od polovine europskih poslovnih čelnika planira manje letjeti avionom na poslovne sastanke nakon potpunog ukidanja ograničenja putovanja zbog covida 19, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Putovanja avionom na poslovne sastanke planira smanjiti 40 posto od oko 1.400 ispitanika, utvrdila je savjetodavna tvrtka YouGov na temelju ankete provedene u Britanii, Danskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Njemačkoj.

Njih 38 posto planira putovati podjednako često kao i prije pandemije koronavirusa, 13 posto putovat će još češće, a pet posto više uopće ne namjerava letjeti iz poslovnih razloga, pokazalo je istraživanje koje je naručila filantropska udruga European Climate Foundation.

Sastanke će održavati virtualno

Mnogi su ispitanici u anketi naveli da će u budućnosti sastanke održavati virtualno, utvrdio je YouGov, napominjući da je pandemija covida 19 popularizirala softver za virtualna okupljanja poput Zooma i Microsoft Teamsa.

Ti će alati po procjeni 42 posto ispitanika smanjiti potrebu za putovanjima avionom na poslovne sastanke. Isti je udio onih koji ne očekuju utjecaj digitalnih alata na učestalost putovanja, a njih 11 posto predviđa da će letjeti još i više.

Ograničenja zračnog prometa nisu utjecala na produktivnost posla, navodi 55 posto ispitanih, slabiju produktivnost navodi 26 posto anketiranih, a poboljšanu njih 19 posto.

Četiri od 10 anketiranih navodi da njihova kompanija aktivno pokušava smanjiti emisije povezane s putovanjima zrakoplovom, a gotovo šest od njih 10 izrazilo je spremnost da iz prve ili poslovne klase prijeđe na putovanja ekonomskom klasom kako bi smanjio utjecaj na klimu.

“Let zbog poslovnih sastanaka troši vrijeme i novac”

“Let zbog poslovnih sastanaka troši vrijeme i novac. Istraživanje pokazuje da se nakon godinu dana brzih i jednostavnih virtualnih sastanaka veliki dio putnika ne planira vratiti starim navikama”, ističe Alethea Warrington iz kampanje za zaštitu klime “Moguće”.

Zrakoplovni sektor teško je pogođen pandemijskim ograničenjem kretanja, a paralelno je izložen sve većem pritisku aktivista za zaštitu klime da smanji emisiju ugljikovih spojeva.

Udio sektora zračnog prijevoza u ukupnoj emisiji štetnih plinova trenutno iznosi 2,5 posto, a do 2050. trebao bi se utrostručiti.

Prijevoznici primjećuju naznake oporavka potražnje zahvaljujući uvođenju cjepiva, ali vodeće udruge predviđaju normalizaciju poslovnih putovanja tek za nekoliko godina, navodi Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar