Građani nisu oduševljeni vladinom mjerom: “Ovo je zamrznuto, ali je nešto drugo poskupjelo”

Ekonomija 11. lis 202321:04 0 komentara

Gotovo mjesec dana na snazi je odluka o zamrzavanju cijena 30 artikala iz potrošačke košarice. Mali trgovci pobunili su se i tvrde da zbog toga više nisu konkurentni i da im prijete prazne police, pa i zatvaranja. Traže od Vlade da umjesto zamrzavanja cijena proizvoda, zamrznu marže. Kupci, s druge strane, tvrde da su cijene hrane, bez obzira na sve, i dalje previsoke.

Zamrznute cijene za 30 artikala koji čine velik dio asortimana malih trgovina za njih su stvorile i velike probleme. Računica je jasna.

“Naravno da je bilo problema, s obzirom da dobavljači nisu spustili cijene kako bi trebali da bi se moglo raditi s nekakvom maržom. Trenutno su neki proizvodi na nuli, a one zalihe koje su postojale su trenutno i ispod nule, što je zakonski nedopustivo”, rekla je Dorotea Ivanić, suvlasnica male trgovine.

Neisplativo i protuzakonito, tvrdi i Hrvatska obrtnička komora. Pa traže od resornog Ministarstva da umjesto cijena ograniči marže.

“Vi morate znati da čovjek koji ima u jednom kvartu jednu malu obiteljsku trgovinu nabavnom cijenom ne može konkurirati velikim trgovačkim lancima. Ako mu je ta nabavna cijena veća nego njegova prodaja u njegovoj trgovini, on automatizmom krši zakon”, rekao je Dalibor Kratohvil iz Obrtničke komore u Zagrebu.

Pa im preostaje opcija povlačenja tih proizvoda s polica. Zahtjev Ministarstvu su podnijeli, čekaju odgovor. Jedino bi ih ograničenje marži učinilo konkurentnima i omogućilo da normalno posluju.

“Na to se trebalo ići od početka. Znači, vi ako znate nabavnu cijenu, stavite, neka bude 7 posto marže, 5 posto, nije bitno koliko se odredi. Onda znate da radite za tih 5 posto. Ovako vi to morate kupiti, prodati, dovesti, složiti na policu… previše posla, a ništa od toga”, rekla je Melita Husnik iz Saveza malih trgovina.

Velikim trgovačkim lancima je, kažu, ipak lakše. Dapače, dio ih je neovisno o Vladinoj odluci odlučio sniziti cijene još proizvoda, neki čak i do 1000 artikala. Kupci to primjećuju, ali misle da su sniženja i dalje premala.

“Ništa se bitno nije spustilo, možda par proizvoda, ali u konačnici, nije to bilo nešto značajno.”

“Ništa posebno da bi se primijetilo. Nešto je skuplje, ovo je možda zamrznuto, drugo je poskupjelo, na kraju se sve to iznivelira”.

“Mogli su i malo više napraviti, ali ja se nadam da budu s vremenom i napravili.”

HUP smatra da i ovo što su dosad napravili potez nije bilo dobro. Bilo kakva ograničenja cijena ili marži, kako sad traži HOK, za njih nisu najbolje rješenje.

“Nije dobro da u tržišnom gospodarstvu idemo s ograničenjima. Mi moramo imati tržišnu utakmicu, moramo imati jasna pravila i svi koji se natječemo u tome svemu, moramo se između sebe natjecati kako bi bilo što pristupačniji našim građanima. Nije dobro da se zamrzavaju cijene, odnosno da se administrativno određuje po kojim će se cijenama kupovati neki proizvod”, rekao je Mirko Budimir iz Udruge trgovine.

Zamrzavanje cijena prati i Državni inspektorat.

“Zahvaljujemo na upitu te Vas ovim putem možemo obavijesti kao su u tijeku inspekcijski nadzori tržišne inspekcije Državnog inspektorata koji se provode temeljem Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo. Po okončanju inspekcijskih nadzora bit ćemo u mogućnosti pružiti Vam više informacija”, rekli su iz Državnog inspektorata.

N1

Vlada je odluku o zamrzavanju cijena prvi put donijela još u rujnu prošle godine, kada su zamrznute cijene 9 artikala, a onda su prije mjesec dana dodana 22 nova proizvoda, dok je jedan izbačen. Dokad će tako i ostati, Vlada još nije odlučila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!