Grčić: Vladin novi model mirovina nije loš, ali treba popraviti neke dijelove

Biznis 09. lip 202211:08
Izvor: N1

Branko Grčić, saborski zastupnik i ekonomist, govorio je u N1 Studiju uživo o novom Vladinom modelu mirovina za kojeg kaže da nije loš, ali se još može popraviti.

“Mi smo već u dva izborna ciklusa se zalagali za nešto slično. Dobro je da se konačno uvodi mogućnost da bračni drug može uživati dio mirovine bračnog druga. Mi bismo korigirali taj postotak. Bilo bi pošteno da postotak bude veći ako je preminuli bračni drug relativno kratko uživao mirovinu, a da povećanje bude manje kada je preminuli duže uživao mirovinu. Ta ideja da bude u rasponu od 10 do 50 posto je bila dobro polazište, ali čini se da je prevladalo jedno pojednostavljeno rješenje da se uzme jedna prosječna stopa od 20,8 posto ili 27 posto od obiteljske mirovine”, kazao je Grčić.

vezana vijest

Kritizirao je trenutni model usklađivanja plaća s mirovinama te je iznio SDP-ov prijedlog za izmjenu tog modela.

“Analize Ekonomskog instituta u Zagrebu su pokazale da se umirovljenička inflacija kontinuirano razlikuje od prosječne inflacije između 8 i 9 posto. Drugi aspekt je recentna inflacija. Taj model usklađivanja se treba izmijeniti tako da se uzme 100 posto povoljnijeg faktora. To znači ako je u prošloj godini inflacija bila 10 posto, da kompletna korekcija bude 10 posto, odnosno 100 posto od te inflacije, a da rast plaće u ovom trenutku ne igra ulogu. Ako se situacija vrati u normalne okvire, onda bi mirovine rasle onoliko koliko su plaće rasle”, smatra Grčić.

Ističe da za takav model treba još oko 400 do 500 milijuna kuna, za što vjeruje da se može i ima sredstava.

Naveo je i da se ističu da se isti princip kao kod umirovljenika primjeni i kod radnike s plaćama ispod 4000 kuna. Smatra da ih treba uključiti u model energetskog dodatka kako bi se ljudima pomoglo da plate režije.

“Ljudi koji primaju socijalne naknade ugroženiji i od umirovljenika. Tu se zalažemo da i socijalne naknade imaju neko redovito usklađenje”, rekao je.

Podržat će svaki Vladin korak koji ide u smjeru njihovih prijedloga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar