IEA: Smanjenje proizvodnje nafte moglo bi gurnuti gospodarstvo u recesiju

Ekonomija 13. lis 202216:10 0 komentara
Unsplash

Odluka OPEC-a i njegovih saveznika o smanjenju proizvodnje nafte poduprla je cijene i mogla bi gurnuti već poljuljano svjetsko gospodarstvo preko ruba recesije, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Uporno posustajanje gospodarstva i više cijene izazvane planom OPEC+ o smanjenju opskrbe koče svjetsku potražnju za naftom”, konstatirala je savjetodavna agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) za energetiku.

“Uz nepopustljive inflatorne pritiske i podizanje kamatnih stopa koji uzimaju danak, više cijene nafte mogle bi postati faktor koji će presuditi globalnom gospodarstvu koje već balansira na rubu recesije”, dodaje IEA se u mjesečnom izvješću o nafti.

VEZANE VIJESTI

Upozorenje agencije naglašava spor sa Saudijskom Arabijom, vodećim svjetskim izvoznikom nafte i de facto liderom OPEC-a, tumači Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je “posljedice” u odnosima sa Saudijskom Arabijom nakon odluke OPEC+, no Rijad je odbacio kritike, tvrdeći da odluka nije politički motivirana i da je cilj uravnoteženje tržišta i obuzdavanje oscilacija.

Stvarni manjak u ponudi vjerojatno će biti oko milijun barela dnevno, a ne dva milijuna koliko je najavio OPEC+, naglasila je IEA.

S obzirom na ograničene kapacitete koji opterećuju proizvodnju u drugim članicama OPEC-a, najviše će proizvodnju smanjivati Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, rekla je IEA, dodavši da bi opskrbu mogle dodatno smanjiti nove sankcije G7 i Europske unije Rusiji.

EU je ovog mjeseca podržao plan G7 o ograničenju cijene ruske nafte, složeni skup novih sankcija koje bi trebale smanjiti ruske prihode i time ograničiti kapacitete Moskve za financiranje invazije na Ukrajinu.

Znatno smanjena opskrba ruskom naftom čak i kupaca izvan EU-a i skupine G7 mogla bi pak podići cijene na globalnoj razini i dodatno pogoršati položaj i građana zemalja koje sankcije uvode budući da je njihov standard već narušen visokom inflacijom i skokom troškova života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!