“Inflacija će biti izvan kontrole. Pitanje je imate li hrane, energije, lijekova!”

Ekonomija 04. ruj 202312:24 2 komentara

Novi paket Vladinih mjera koje bi trebale pomoći građanima da se nose s rastućom inflacijom komentirao je u N1 Studiju uživo profesor emeritus Ljubo Jurčić.

“Inflacija je bolest gospodarstva, kao temperatura. Inflacija je povišena temperatura koja je rezultat nekih procesa u organizmu”, kaže Jurčić dodajući da se “događa sve normalno”. “Protiv inflacije se ne možete boriti direktno, možete je malo zaustaviti, kao što je Vlada pokušala. Ja to podržavam na dva, maksimalno tri mjeseca, ali… Naravno da to nije krivnja ove Vlade, nego svih vlada. Mislio sam da će politika osvijestiti da je naše gospodarstvo ranjivo, krhko i podložno udaru. Iznenađujuće je koliko je taj pristup bio pogrešan”, kaže.

Jurčić objašnjava da se šalju i političke poruke. “Institucija kojoj je glavni zadatak držanje cijena na dva posto inflacije je HNB. Oni tu služe kao statističar. Nas to ne zanima, oni su najbolje plaćeni ljudi u Hrvatskoj, imaju duplo veću plaću od predsjednika i premijera. Postavlja se pitanje zaslužuju li oni tu plaću”, kaže.

“Ušli smo u eurozonu. Slika nekog gospodarstva je valuta. Čija je slika sad eura? Hrvatske sa sedam, Njemačke sa dva, Grčke sa šest posto? Imamo istu valutu, a različite inflacije. Koliko onda euro gubi vrijednost? Upozoravali smo da je valuta slika funkcioniranja, da to nema veze s valutom.”

“Može se zaustaviti s tim jadnim, politikantskim mjerama, ali troškovi toga će biti puno veći nego da je nismo zaustavljali na taj način”, kaže i dodaje kako je inflacija rezultat prethodnog djelovanja politike i da pokazuje da je hrvatska politika neefikasna. “Vlada radi samo na dobroj retorici, da svaku sitnicu pokaže pozitivnom, protiv sam toga da se iza zatvorenih vrata ne radi ništa”, kaže.

Inflacija je kroz povijest uvijek rasla, ali nacionalne politike se onda koncentriraju na to da dohodak raste brže od inflacije, objašnjava Jurčić. “Čitava je politika da rastu plaće brže nego cijene, a da bi se to moglo, morate imati proizvodnju”, govori.

Dodaje i kako nije protiv toga da Vlada pomogne mjerama da lakše prebrodimo ovo razdoblje, ali da je protiv toga da se i dalje ništa ne radi.

“Inflacija će biti izvan kontrole”, kaže Jurčić na pitanje kakva će biti situacija za dva, tri mjeseca. “Kad dođu ovakvi problemi, uvijek je pitanje imate li hrane, energije, lijekova i morate imati malo oružja. Situacija će biti izvan kontrole. Usjevi su podbacili. Da se to nije dogodilo i da se ne pogoršava situacija u okolišu, onda bi mogli očekivati usporavanje u zadnjem kvartalu”, govori.

“Hrvatske banke su pune novca. Učimo studente da kamate moraju biti iznad inflacije. Te dogme u ekonomiji se sad razbijaju. Pitanje je tko je jači i tko ima veći utjecaj na politiku”, govori Jurčić o financijskom tržištu i dodaje da se sad više čini da se nešto učini, a ne gleda se što je prava suština.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare