Ivanković: Referendum o euru je dobrodošla provokacija u ovom trenutku

Biznis 15. ruj 202111:43 > 13:28
Izvor: N1

Glavni urednik portala Ideje.hr Željko Ivanković u N1 Studiju uživo komentirao je uvođenje eura u Hrvatskoj, kao i eventualni referendum.

Ivanković misli da je uvođenje eura prvenstveno političko pitanje.

“Ne mislim to samo ja. To misli i Daniel Groz, emeritus jednog vodećeg europskog think thanka. To je čisto političko pitanje. Za Europu potpuno ekonomski beznačajno s obzirom na veličinu Hrvatske. S europske strane je to političko pitanje, a s hrvatske strane to je također političko pitanje”, rekao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da referenduma o uvođenju eura neće biti, a Ivanković pak smatra da je refrendum ključna stvar tog velikog pothvata, odnosno ulaska Hrvatske u eurozonu.

VEZANE VIJESTI

“Točno je, referendum je provokacija, čak i dobrodošla provokacija u ovom trenutku. Mislim da su potrebne i daljnje provokacije”, ističe Ivanković.

Podsjeća da banke zarađuju na mjenjačkim poslova te da im je to izvor prihoda, a ipak su za euro.

“Što banke očekuju da će se dogoditi kod ulaska u eurozonu? To je jedna tema koju svakako treba staviti na stol. 2017. godine je jedna velika španjolska banka propala pa je preuzeta. O njenom planu preuzimanja je konačnu riječ rekla Europska komisija. Euro nije samo novčanica, to je cijeli jedan financijsko-montetarni sustav. Ja sam za to da kad se ulazi u euro, da se ulazi sa sviješću o novom rasporedu snaga”, kazao je.

Osvrnuo se i na to kakva će biti pozicija HNB-a nakon ulaska u euro.

Ivanković misli da će ulaskom Hrvatske u eurozonu HNB postati ispostava Europske središnje banke.

“O ulasku Hrvatske u eurozonu odlučuje i budući njemački premijer. Pitanje je koliko je Plenković dobar sa Scholzom ako on pobijedi. Stvar nije onakva kakvom je hrvatska javnost poznaje”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar