Kako zadržati radnike? Vilović: “Plaća je nužan, ali ne i dovoljan uvjet…”

Ekonomija 29. svi 202410:12 0 komentara

Velimir Vilović, član Uprave Nexe grupe, bio je gost Novog dana. S našom Sandrom Križanec je razgovarao o izazovima koje prati gospodarski rast.

U postojećim okolnostima kontinuiranog gospodarskog rasta, a istovremeno nepovoljnih demografskih uvjeta, dolazi do praznine koju popunjavaju upravo stranici radnici. “Za naše gospodarstvo je dobro da su strani radnici tu da popune prazninu koja se ne može popuniti ni od strane lokalnog tržišta rada niti s radnicima iz susjedstva.”, kaže Vilović.

“Mi u Nexe grupi poslujemo i u BiH i Srbiji, gdje imamo svoje proizvodne pogone i vidimo da tamo situacija evoluira u vrlo sličnom pravcu. I tamo se pojavljuju strani radnici i tamo je rekordno niska razina nezaposlenosti, što je u jednoj mjeri rezultat gospodarskog rasta, ali u drugoj mjeri i iseljavanja prema Zapadu”, dodao je.

Ipak, ističe da za brojne poslodavce postoje izazovi kada je u pitanju nekvalificirana strana radna snaga: “Angažman stranih radnika je vrlo kompleksan, ne samo iz administrativnog aspekta, nego i s aspekta komunikacije.”

Zato poziva hrvatske poslodavce da budu proaktivni po pitanju dovođenja kvalificirane radne snage u Hrvatsku, posebno radnika iz IT sektora.

Kako zadržati radnike?

“Usredotočeni smo na to da intenzivno slušamo radnike i razumijemo što su njihove potrebe. Polazimo od toga da je plaća nužan, ali ne i dovoljan uvjet da bismo imali zadovoljnog, motiviranog i inspiriranog radnika”, kazao je Vilović te dodao:

“Izuzetno je bitno ulaganje u obrazovanje i treninge ljudi. Oni uglavnom žele napredak, osobni razvoj i da u poslu budu bolji danas nego što su bili jučer. Izrazito je važna komunikacija i vođenje, što su vještine koje se teško mogu naučiti u školi. To je kompleksan dio na kojem svakodnevno radimo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!