Kineski izvoz poskočio u ožujku

Biznis 13. tra 202110:40
Izvor: HECTOR RETAMAL / AFP

Kineski izvoz poskočio je u ožujku 30,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je pandemija novog koronavirusa bila u punom jeku, pokazuju u utorak objavljeni podaci kineske carinske uprave.

O kontinuiranom snažnom rastu kineske vanjskotrgovinske razmjene svjedoči i skok uvoza, za 38,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Kineski izvoz uvećan je tako deveti mjesec zaredom, a uvoz šesti uzastopni mjesec. Ukupna trgovinska razmjena sa svijetom u ožujku je poskočila 34,2 posto, objavila je carinska uprava.

Stručnjaci snažan rast pripisuju globalnoj potražnji i niskoj poredbenoj osnovici u ožujku lani, kada je koronavirusna kriza paralizirala kinesko gospodarstvo, drugo najveće u svijetu.

U prva dva ovogodišnja mjeseca kineski je izvoz poskočio 60,6 posto, a uvoz 22,2 posto.

Kad se uključe podaci za ožujak, u prvom je tromjesečju izvoz porastao 49 posto, a uvoz 28 posto, pokazuju nadalje podaci carinske uprave.

Unatoč trgovinskom ratu i američkim kaznenim carinama, kineski izvoz u SAD u prva je tri ovogodišnja mjeseca poskočio čak 74,7 posto. Uvoz iz SAD-a uvećan je čak 69,2 posto.

I Njemačka je uvelike profitirala od snažnog oporavka najvažnijeg trgovinskog partnera, koji je povećao uvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u prvom kvartalu za 28,4 posto, pokazuju podaci carinske uprave.

U pandemijskoj 2020. godini Kina je jedina među najvećim gospodarstvima bilježila rast aktivnosti.

Komentari

Vaš komentar