N1 otkriva: Mađari kaznili PPD – mora platiti 1.35 milijuna eura

Biznis 09. lip 202311:18 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Mađarski energetski regulator MEKH objavio je prije dva dana odluku po kojoj Prvo plinarsko društvo, u vlasništvu jednog od najmoćnijih hrvatskih gospodarstvenika Pavla Vujnovca, mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura. Razlog - manipulacija na tržištu energenata, odnosno ponašanje PPD-a na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je bila održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana uoči ruske agresije na Ukrajinu. MEKH na teret Vujnovčevoj kompaniji stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku aukcije bio gotovo 2 i pol puta veći od maksimuma.

Odluka Mađarskog energetskog regulatora detaljno opisuje 37 krugova aukcije u kojima je PPD svojom ponudom istiskivao druge sudionike, a cijena transporta je dramatično rasla. Sve je vidljivo na prvom grafikonu: nakon što je njegova ponuda u 36. krugu aukcije obuhvatila 50% raspoloživih kapaciteta, PPD je u sljedećem krugu naprosto odustao, a 50 posto kapaciteta ostalo je neprodano pa je u razdoblju koje je obuhvaćala ova aukcija Mađarskoj stiglo samo pola moguće količine neruskog plina iz Austrije.

MEKH

MEKH je čak izračunao da bi bez PPD-a aukcija završila već u 10. krugu, uz tri puta manju cijenu transporta, što je vidljivo na drugom grafikonu koji prati odnos rasta cijene i kapaciteta. Tamnijom plavom bojom regulator je označio točku u kojoj bi, da nije bilo PPD-ovog ponašanja, aukcija završila s gotovo potpuno popunjenim kapacitetom (crvena linija).

MEKH

Hrvatska kompanija u posljednjih je godinu dana više puta pokušavala braniti svoj potez, tvrdeći da su postupali u skladu s uobičajenom trgovačkom praksom. Nastojali su uvjeriti regulatora da nisu za cilj imali niti povećanje cijene transporta plina iz Austrije, niti smanjenje količine tog plina. Sami su se našli u problemu jer im je u posljednji trenutak propao ugovor s austrijskim partnerima, stoji u njihovim podnescima. Da se taj ugovor realizirao, trebao bi im ovaj ogroman kapacitet, tvrdio je PPD.

Mađarski regulator u ovu argumentaciju očito nije povjerovao. U odluci opsežno citira smjernice ACER-a, europske koordinacije energetskih regulatora, po kojima tržišni sudionik čini nezakonitost čak i ako postoji samo mogućnost da je signal varljiv za tržište, odnosno da je ponašanje vjerojatno dalo takve lažne ili obmanjujuće signale. Drugim riječima, Mađari nisu smatrali potrebnim uopće analizirati što su bili eventualni motivi PPD-ovog ponašanja koje su okarakterizirali kao manipulaciju tržištem.

Vujnovčeva tvrtka može protiv ove odluke pokrenuti upravni spor, ali on ne odgađa njihovu obavezu plaćanja ove rekordne kazne. Komentar ove odluke tražili smo i od PPD-a i u cijelosti ga možete pronaći na ovom linku.

Cijeli tekst odluke pronađite ovdje: Odluka Mađarskog energetskog regulatora

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.