Ministar je rekao “Ne može!” Evo što kažu naši čitatelji o dvojnom iskazivanju cijena

Ekonomija 01. pro 202316:02 3 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević od ministra financija Marka Primorca tražila je produljenje dvojnog iskazivanja cijena proizvoda i usluga, tako da građani i dalje mogu uz one u eurima vidjeti koliko bi koštale u kunama. No, odbio ju je uz objašnjenje da je 16 mjeseci bilo dovoljno za prilagodbu.

Vladajući se u tom smislu vode uredbama Europske unije, kao i njenim praksama, iskustvima, saznanjima… Ali, svaka od članica ipak je drugačija pa se po ovom pitanju možda trebalo poslušati javno mnijenje, a ne se voditi birokracijom kao u slučajevima kao kad se premijer Andrej Plenković hvali rastom životnog standarda, a da ode “na teren”, dobio bi potpuno drugačiju sliku. Upravo to u svom pismu ministru istaknula je i Ana Knežević.

“Od 2021. do 2023. hrana poskupila 30 posto i da nije bilo tolikih poskupljenja, potrošači bi se lakše navikli na euro. Zato nam se svakodnevno javljaju s prijedlogom za produženje dvojnog iskazivanja cijena na još godinu dana jer se većina njih još uvijek oslanja na cijene iskazane u kunama. Iskazuju bojazan da će s prestankom iskazivanja dvojnih cijena, odnosno iskazivanjem cijena samo u eurima, jako teško moći pratiti da li je neka cijena povećana ili je ostala ista”, kazala je Knežević, na što je dobila spomenuti ministrov birokratski odgovor:

“Ministarstvo financija smatra kako je razdoblje od ukupno 16 mjeseci dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti primjereno za upoznavanje s novom valutom.”

Da je predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača u pravu, smatra i većina naših čitatelja koji su sudjelovali anketi. Njih 65 posto, konkretnije. Za iskazivanje cijena samo u eurima njih je 29 posto, a pet posto tvrdi da im je svejedno.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare