Može li PPD-ov dug Gazpromu ugroziti i Fortenovu?

Ekonomija 07. pro 202319:34 3 komentara

Forbes Hrvatska otkrio je da se obračun Gazproma i PPD-a zbog duga od 320 milijuna eura za isporučeni plin odvija i na hrvatskim sudovima i na Arbitražnom sudu u Beču. Rasplet još nije na vidiku.

“Riječ je o plinu koji je isporučen u rujnu i listopadu 2022-e, a PPD tvrdi da ga je bio spreman platiti u eurima, što Gazprom nije htio prihvatiti,” kazala je urednica Forbesa Đurđica Klancir u N1 Newsroomu pa dodala:

“Gazprom uzvraća da je PPD potpisao aneks kojim pristaje na plaćanje u rubljima, i to odmah nakon Putinove uredbe, ali i da je krajem prošle godine PPD dobio opciju platiti u eurima.”

N1

Gazprom od PPD-a potražuje 320 milijuna eura, a u isto vrijeme Vujnovac se sprema uložiti 350 milijuna eura u isplatu ostalih suvlasnika u Fortenovi. Može li Gazpromovo potraživanje ugroziti sudbinu Fortenove?

“Ne bih ulazila u tako daleke spekulacije, u Fortenovu formalno ulaže malteška tvrtka Open Pass, čije je vlasnička struktura netransparentna. S druge strane, PPD je izdvojen iz Enna grupe, pa je mreža poslovnih odnosa i tu netransparentna. No mislim da su to ipak dvije odvojene operacije.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare