“Na rubu smo ogromne financijske krize koja nije viđena u zadnjih sto godina”

Biznis 02. stu 202217:232 komentara
Izvor: N1

Marko Rakar iz Udruge članova mirovinskih fondova u Newsroomu je govorio o slučaju Fortenova i ulaganjima mirovinskih fondova.

“Hrvatski mnirovinski fondovi tradicionalno prvenstvemo ulažu u državu i država je ta koja emitira svoje obveznice, redovito se zadužuje ili refinancira dugovanja. U posljednjih 20 godina bila je velika većina svih financijskih dobitaka OMF-ova. Ako gledamo samu strukturu u što su mirovinci ulagali, a da nisu državne obveznice, vidjet ćemo spektakularni niz gubitaka i čovjek si mora postaviti pitanje rade li to namjerno ili doista nisu imali sreće u svim tim svojim investicijama”, kazao je Rakar pa nastavio:

VEZANE VIJESTI

“Nažalost, našim mirovinskim fondovima nije jasno, oni ne razumiju da je njihov primarni zadatak stvarati vrijednost za članove mirovniskih fondova, a ne da spašavaju loše plasmane svojih banaka.”

Dodaje i da OMF-ovi već neko vrijeme pokušavaju investirati u razne projekte, osobito one nekretninske prirode. Rakar ističe da je pred nama velika kriza.

“Sad smo opet na rubu ogromne financijske krize, krize kakva nikad nije bila viđena ni u ovoj generaciji, a vjerojatno ni u posljednjih sto godina i velika je šansa da će oni opet iskoristiti priliku da naše novce, naših mirovina utroše u spašavanje klijenata svojih banaka i svoje banke”, rekao je Rakar.

“Treba biti jako oprezan i puhati na hladno”, dodaje.

Komentirao je i kako se uopće može spriječiti one koji u naše ime vode naše mirovinske fondove da budu servis za one koji su im bliski, a nađu se u problemu.

“Treba propisati veću razinu transparentnosti, mirovinski fondovi uopće nisu transparentni”, ističe Rakar.

Kaže da slučaj Ledo najbolje pokazuje kako mirovinci upravljaju svojom, odnosno našom imovinom te da se do lipe može izračunati koliko smo izgubili. “To su doslovno milijarde kuna.”

Navodi da je ministarstvo rada to koje bi trebalo propisati više transparentnosti, a drugi korak je Hanfa. “Ali, Hanfa nije u stanju riješiti ni svoju transparentnost, a gdje će tuđu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar