Pogledajte nalaz inspekcije: Tko je najviše pokušao profitirati na euru i koliko

Ekonomija 12. sij 202322:34 0 komentara
N1

Iako su tvrdili kako su cijene podignuli opravdano, čak 66 posto poslovnih subjekata vratilo je cijene na one koje su imali prije Nove godine.

Kako se može vidjeti iz podataka Državnog inspektorata, najviše su pokušali profitirati frizeri i kozmetičari, neki od njih podignuli su cijene za 50 posto. S tanjim su novčanikom iz trgovina izlazili i oni koji vole pileće i pureće meso, pečenicu, vodu, sok i jaja. Ljudi su se žalili i na povećanje cijene kruha i drugih pekarskih proizvoda, s razlogom očito, jer je inspektorat utvrdio da su negdje cijene preko noći porasle od 15 do 30 posto. A čak do 43 posto rasle su cijene i u ugostiteljstvu.

U među vremenu, u Vladi se vjerojatno kuju planovi kako će sakcionirati one koji ne vrate cijene na one stare, ako su ih, naravno, neopravdano podizali. Sutra bi se trebalo znati više nakon sjednice Vlade, a navodno se želi posegnuti za Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena i ograničiti cijene za grupu proizvoda.

Podsjetimo, Vlada je već u rujnu zamrznula cijene devet osnovnih proizvoda nakon što je strah od rasta cijena energenata i trgovce i proizvođače potaknuo na preventivna poskupljenja. Nakon kratkotrajne, umjetno izazvane nestašice, “zaštićena” roba vratila se na police.

Ovaj put Vlada prijeti zamrzavanjem cijene za – 55, 100 ili 200 proizvoda, ako, kako smo i ranije rekli, trgovci do sutra cijene koje su podigli nakon uvođenja eura, ne spuste na razinu kunskih prosinačkih.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!