Nastavlja se rast broja osiguranika državnog mirovinskog zavoda

Biznis 08. lip 202109:47
hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, HZMO, Split
Izvor: Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) pokazuju nastavak rasta broja osiguranika, kojih je na kraju svibnja bilo 1.573.949, a njihov broj porastao je treći uzastopni mjesec.

Kretanje broja osiguranika obično se uzima kao jedan od indikatora zaposlenosti: kada taj broj raste, to ukazuje da su na tržištu rada u tijeku pozitivni trendovi odnosno rast zaposlenosti, i obrnuto – kada pada, obično pada i zaposlenost.

U odnosu na kraj travnja broj osiguranika porastao je za jedan posto ili za 16.262 osoba, dok je u odnosu na travanj prošle godine veći za 3,3 posto ili 50.296 osoba. Štoviše, primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA), broj osiguranika u svibnju bio  je 1,9 posto ili 28.757 osoba veći u odnosu na 2019. godinu, u kojoj je Hrvatska ostvarila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Najveći doprinos rastu broja osiguranika na mjesečnoj razini došao je iz djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane. RBA-ovi analitičari smatraju da to održava pozitivna očekivanja normalizacije putovanja i početka turističke sezone.

Uz ugostiteljstvo visoki doprinos rastu dolazi i od prerađivačke industrije te građevinarstva. Kontinuirano pozitivni trendovi su i u djelatnosti informacija i telekomunikacija.

U strukturi osiguranika prevladavaju prerađivačka industrija (15,7 posto) i trgovina (15,4 posto). I u njima raste broj osiguranika, ali još uvijek nije dosegnuo razine iz svibnja 2019. godine.

S druge strane, kontinuirani pad broja osiguranika prisutan je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja.

U ljetnim mjesecima očekuje se nastavak rasta broja osiguranika, potaknut oporavkom gospodarstva i turističkom sezonom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar