Prešutni minusi odlaze u povijest, evo što će ih zamijeniti

Ekonomija 29. svi 202407:18 > 07:20 1 komentar
Sime Zelic/PIXSELL

Prešutni minusi odlaze u povijest. Zamijenit će ih dopušteni. Nova prekoračenja na tekućem računu, mogu se, ali i ne moraju ugovoriti. Oni koji ih ne ugovore, ostat će, barem privremeno, bez minusa, a onaj dosadašnji morat će vratiti.

Za sve koji su u minusu stiže novost. Ako do 31. lipnja ne ugovore prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje, ostat će bez minusa, a dosadašnji će morati vratiti.

“Netko tko nikad nije koristio nikakav minus, ništa mu se neće dogoditi nakon isteka roka za ugovor dopuštenog prekoračenja.

Onaj koji je koristio, a nije dogovorio dopušteno prekoračenje otplatit će ono što je koristio u minimalno 12 rata”, rekla je za Dnevnik.hr Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Ako nekome za otplatu nije dovoljno 12 rata, s bankom se dogovara više rata. Ako pak novi ugovor ne sklopite u roku, a želite minus, dopušteno prekoračenje možete ugovoriti i naknadno, no otplata prešutnog minusa već će krenuti.

Za mnoge bi ovo mogla biti prilika da se riješe minusa. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže, ta je odluka na građanima, no nije optimističan.

“Hrvatski građani su skloni potrošnji, to vidimo po rastu potrošnje ovih nekoliko mjeseci, snažan rast domaće potrošnje, skloni su se zaduživati za tu potrošnju, pa onda će onda valjda morati znati da kredit, pa tako i kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu, mora ga se vratiti”, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Od milijun i 700 tisuća građana koji su dobili obavijest banke o promjeni minusa, do kraja ožujka, dopušteni minus ugovorilo je njih nešto više od 560 tisuća. U nekim ga bankama možete ugovoriti i preko bankovnih aplikacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare