Oglasio se PPD: “Kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova na tržištu”

Ekonomija 06. srp 202313:30 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

PPD se oglasio priopćenjem o otkriću N1 prema kojemu je 63 posto viškova plina skupljenog u HEP-u u lipnju kupila upravo ta tvrtka.

“PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54.958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3.702 MWh negativne energije uravnoteženja.

Napominjemo da smo već javno priopćili da je PPD od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11% ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim aukcijama energije uravnoteženja. Što je i zašto dovelo do pojave viškova plina, PPD ne može komentirati”, poručuju iz ove kompanije.

“Odbacujemo medijske napise i izjave u kojim se legitimni kupci plina ponuđenog na aukcijama HROTE-a dovode u kontekst nezakonitosti i malverzacija, posebice stoga što kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova plina na tržištu. Ističemo da je cijeli proces koji se tiče energije uravnoteženja postavljen u potpunosti u skladu s europskom regulativom, svi su procesi provedeni transparentno i zakonito, a cijeli sustav kupoprodaje funkcionira pod šiframa, baš kao i u ostatku Europske unije, upravo radi sprječavanja zlouporaba.

Pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske, uključujući i Državno odvjetništvo, da ispitaju, utvrde i javno objave rezultate istrage oko reguliranja i provedbe svih mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, uključujući ulogu i aktivnosti PPD-a u cijelom procesu.

Također, podsjećamo na javno iznesenu informaciju kako je PPD na inzistiranje Ministarstva gospodarstva i GPZO-a plin za GPZO osigurao još u prosincu 2022. godine, a ne u lipnju 2023.

Pozivamo sve institucije s nadležnostima na plinskom tržištu Republike Hrvatske da transparentno i u potpunosti objave sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane uz provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske.

PPD je u potpunosti poštovao i poštuje i hrvatsku i europsku regulativu i isključivo posluje u skladu s njom, a posebno smo odgovorni prema sigurnosti opskrbe plinom hrvatskog društva i građana. U tom kontekstu, ističemo kako je PPD proteklo razdoblje opskrbe plinom, izuzetno izazovno za plinsko poslovanje, iznio u velikoj mjeri na svojim leđima i bio jamac sigurnosti opskrbe Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju PPD-a.

Više o otkriću N1 na koje se referira ovo priopćenje možete pronaći na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare