Ovaj hrvatski grad utrostručio je proračun u šest godina

Ekonomija 01. pro 202315:05 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Pročelnik Upravnog odjela za financije i komunalno gospodarstvo Grada Dugog Sela Dean Dragičević otkrio je detalje o proračunu Grada, njegovoj realizaciji te projekcijama proračuna za narednu godinu. Objasnio je kako je došlo do rasta prihoda Grada Dugog Sela i koliko se novca iz proračuna troši za infrastrukturne projekte.

„2017. godine konsolidirani, odnosno, realizirani proračun je bio 49 milijuna kuna, a 2022. godine gotovo 91 milijun, dakle skoro pa duplo“, rekao je pročelnik Dragičević. Naglasio je da, iako za ovu 2023. godinu, s obzirom na to da do kraja godine ostao još mjesec dana, nema potpune podatke, ali da će, prema trenutnim podacima i projekcijama realizirani proračun biti 150 milijuna kuna.

„I kad usporedimo podatke, od 2017. godine do kraja ove 2023. godine, realizirani proračun narastao je za čak tri puta“, ističe Dragičević.

Dodaje i kako je proračun nije narastao zbog rasta poreznih prihoda. Napominje da Grad Dugo Selo nije dizalo porezna opterećenja, dapače neke je i ukidao poput poreza na potrošnju. „Prvenstveno je prihod rastao zbog doseljavanja stanovništva i rasta broja radnih mjesta“, rekao je Dragičević.

Istaknuo je da u istom tom razdoblju, Grad Dugo Selo, do konca 2022. godine ostvario između 47 i 48 milijuna kuna iz Europske unije. „Kad pogledamo samo taj prihod od 47 milijuna kuna iz Europske unije u razdoblju od proteklih šest godina, a podsjećam da je 2017. godine ukupni proračun bio 49 milijun kuna, onda možemo reći da smo povukli sredstava iz EU-a u visini jednog proračuna“, kaže Dragičević.

Grad Dugo Selo

Naglasio je kako govori bez preciznih podataka o 2023. godini, ali da će po svemu sudeći, ostvareni proračun za 2023. godinu biti u visini od 150 milijuna kuna. „Dakle u proteklih 6 godina proračun Grada Dugog Sela je rastao za čak tri puta“, naglasio je pročelnik Dragičević.

Rekao je kako je puno infrastrukturnih radova, vrijednih milijun do dva milijuna, još uvijek u izgradnji. Objasnio je kako najčešće takvi radovi uvijek počinju u drugoj polovici godine i da do toga dolazi zbog provođenja postupaka javne nabave, dugog ishođenja dozvola. Dodaje da su upravu u postupku izdavanja dozvola, otkupa i slično dva velika projekta. „Ali kako nam sad projekcije govore, skoro trećina proračuna, od ovih 150 milijuna kuna, troši se na infrastrukturne projekte“, kaže pročelnik.

Dodaje i da za sljedeću godinu očekuje proračun u iznosu gotovo od 28 milijuna eura i da će čak 11,8 milijuna eura sljedeće godine biti utrošeno na infrastrukturne projekte. „Dakle skoro 40 posto proračuna će sljedeće godine biti utrošeno na infrastrukturne projekte“, kaže Dragičević.

Također, upozorava kako zbog poremećaja na tržištu, pogotovo u građevinskom sektoru, uvijek postoji mogućnost da dio planiranih radova se ne napravi. „Nama se dogodilo da se na neke natječaje za izvođenje radova nitko nije javio. Neki su projekti stari par mjeseci, ali neki su stari i par godina pa je potrebno zbog promjena na tržištu i novih procjena revidirati projekte i provesti nove procese javne nabave“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!