Ovo je jedno od dva najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Evo kolika se plaća nudi

Ekonomija 15. velj 202407:09 0 komentara
Denis LOVROVIC / AFP / Ilustracija

Konobari su i dalje među prva dva zanimanja koja se traže u Hrvatskoj.

Prema objavljenim oglasima na platformama za zapošljavanje, ovog se trena u Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke pretsezone i sezone, piše Danica.hr.

Drugo najtraženije zanimanje je – trgovac.

Najviše konobara, očekivano, traži se na obali, ali neobično je da je to zanimanje među najtraženijima i na sjeveru. Na širem području Koprivnice, Bjelovara, Čakovca i Varaždina traži se 100-tinjak konobarica i konobara, a plaće koje se nude u širokom su rasponu. U Koprivničkim Bregima, primjerice, traže se dvije konobarice s godinom radnom iskustva, a mogu imati samo osnovnu ili najviše višu školu. One su fakultetom ne primaju. Početna plaća je 865 eura bruto.

Sve više stranaca

Konobare na području Koprivničko-križevačke županije traže i trgovački lanci Spar i KTC te više benzinskih postaja.

Na području Bjelovara, s druge strane, jedan restoran traži konobara sa završenom osnovnom školom, a nude mu početnu plaću od 840 eura bruto. Dakle, minimalac. Za usporedbu, jedan restoran na području Varaždina, točnije u Vidovcu, također traži konobara ili konobaricu na neodređeno, a u obzir dolaze i umirovljenici. Nude plaću između 1200 i 1300 eura neto.

Primanja su očito i glavni razlog što sve više ugostitelja u Hrvatskoj za posao konobara angažira strance. Domaći, piše Danica, ne žele raditi za minimalac ili ih uopće nema na burzi rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!