Fortenova objavila važnu presudu amsterdamskog suda u vezi šeikove firme

Ekonomija 30. pro 202211:21 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Sud u Amsterdamu odlučio je da SBK Art, kompanije preko koje Sberbanka drži glasove na skupštinama Fortenove, ne može glasati ni nazočiti skupštinama dioničara. Priopćenje kojim se povodom presude oglasila Fortenova prenosimo u cijelosti:

“Prizivni sud u Amsterdamu objavio je na svojoj službenoj stranici presudu prema kojoj SBK Art, putem kojem ruska Sberbank drži 42,5 posto glasova na skupštinama Fortenova Group STAK Stiching, kao sankcionirana kompanija nema nikakva glasačka prava i ne može prisustvovati skupštinama dioničara odnosno imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe.

Ova presuda temelji se na tumačenju funkcioniranja sankcija koje je Europska komisija donijela u studenome ove godine, prema kojem se glasačka prava dioničara pod sankcijama izričito smatraju nematerijalnim ekonomskim resursom te moraju biti zamrznuta odnosno mora biti spriječeno njihovo ostvarivanje.

Današnjom presudom tako je odbačena presuda drugog nizozemskog suda iz rujna ove godine, kojom je SBK Artu bilo omogućeno djelomično ostvarivanje glasačkih prava u nekim pitanjima. Prizivni nizozemski sud primijenio je u potpunosti uputu Europske komisije iz studenoga prema kojoj dioničari sankcioniranih kompanija ne mogu ostvarivati svoja izravna ili neizravna glasačka prava ni pod kojim okolnostima niti u bilo koju svrhu, odnosno pravo glasa mora biti potpuno zamrznuto. Kompanija SBK Art se nizozemskom sudu bila žalila da im nije omogućeno sudjelovanje na skupštinama dioničara i ostvarivanje glasačkih prava. Ovom presudom odbačeni su svi zahtjevi SBK Arta i nedvosmisleno je potvrđeno kako pravila o sankcijama sprječavaju da predstavnici SBK Art budu primljeni na skupštine dioničara i da glasaju na skupštinama. Također, SBK Artu je naloženo plaćanje svih sudskih troškova vezano uz odbačenu kao i današnju presudu nizozemskih sudova. Podsjetimo, Uredbom Vijeća EU 2022/2475 od 16. prosinca 2022., koja čini dio devetog paketa sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom i ruskom agresijom na Ukrajinu, na listu za sankcije uključena je i tvrtka SBK Art LLT putem koje ruska Sberbank drži 42,5 posto suvlasništva u Fortenova grupi. U obrazloženju je navedeno kako je navodno preuzimanje SBK Art i putem njega vlasničkog udjela u Fortenova grupi zapravo bilo pokušaj kršenja sankcijskog režima koji je na snazi u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji. Uvrštenje SBK Arta na listu sankcija nedvojbeno potvrđuje da sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod Uredbu Vijeća o mjerama ograničavanja u odnosu na radnje koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, a svako kršenje sankcija za sobom povlači i kaznenu odgovornost za sve državljane zemalja Europske unije i Velike Britanije, koji su eventualno u istome sudjelovale.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!