Telekom krije detalje ugovora za Premier ligu, struka – kockanje novcima građana

Biznis 22. srp 202119:44
Telekom Srbija
Izvor: Nova.rs/Dragan Munja

Cijena po kojoj je Telekom kupio prava na prijenos engleske Premier lige službeno još nije poznata. Direktor Telekoma Vladimir Lučić ne otkriva detalje ugovora, a kada govori o poslovanju kompanije spominje samo posljednje dvije godine, ali ne i dugovanja. Ekonomski stručnjaci transakciju ocjenjuju kao horor koji za cilj ima urušavanje kanala koji posluju u okviru United Grupe.

Dva dana poslije Betinog saznanja koliko je Telekom platio prava za Premier ligu direktor te kompanije gostovao je na jednoj od televizija, ali kao ni poslije nekih ranijih saznanja nezavisnih medija javnost nije dobila konkretne odgovore. Vladimir Lučić ne pominje cifru od 600 milijuna eura i objašnjava da je tajna koliko je novca građana Srbije potrošeno za taj poslovni potez.

„Ovo je odličan poslovni potez Telekoma jer smo mi pozicionirali svoj kanal do 2028. godine kao glavni sportski kanal u šest država bivše Jugoslavije. Ono što pokazuje 2020., a pogotovo 2021. godina jeste izuzetan rast prihoda i profitabilnosti“, kaže Lučić.

VEZANE VIJESTI

Direktor Telekoma zaboravlja reći da od 2013. godine do danas dobit te kompanije rapidno opada od skoro 152 milijuna eura u 2014. godini, pa do samo 21 milijun 2019 godine.

„SvJesni smo ovih dana horora u Srbiji ali je ovo ekonomski horor koji ima višestruke poslJedice, to je politička osveta protiv nekih političkih protivnika. Vučić ne bira sredstva kako da to uradi. treće to je medijski rat, jasno je da je to rat protiv jedne televizije, protiv jedne grupe ljudi i četvrta stvar, ovo je moralni užas, nemoralno je zato što se vi zapravo kockate tuđim parama, parama građana Srbije“, kaže ekonomski novinar Mijat Lakićević.

Dug Telekoma nastavlja rasti, pa kako prenosi NIN, na kraju prošle godine dostigao je granicu od 1,2 milijarde eura. Postavlja se pitanje odakle novac za kupovinu i je li se Telekom zadužio.

Osim što je Telekom dao mnogostruko više novca za prijenos utakmica nego što je plaćao Sport Klub, direktor Sport Kluba Nemanja Simeunović otkriva za list Danas da su tri države – Njemačka, Austrija i Švicarska platile 25 milijuna eura. Francuska koja je naskuplja po teritoriji, platila je 40 milijuna za istu stvar za koju Telekom daje 100 milijuna eura novca građana Srbije.

Ovo je samo nastavak poslovanja koje je rukovodstvo Telekoma pokušalo sakriti, ali dokumente koja je N1 televizija objavila još početkom godine nisu skrivala da je cilj uništenje konkurencije SBB-a i kanala koji posluju u okviru United media grupe – N1, Nova S, Sport klub.

„Ovdje se radi o samovlasti Aleksandra Vučića koji želi po svaku cijenu otjerati medije iz vaše grupacije. Osim političkim sredstvima što će proglasiti određene novinare za strane plaćenike, sada vrši ekonomski pritisak na investitore koji stoje iza ove grupacije i natjerati ih da se povuku iz ekonomskih razloga“, navodi novinar tjednika Vreme Vukašin Obradović.

Većinski vlasnik Telekoma Srbija je država. Blizu pet milijuna građana Srbije ništa ne zna o poslovanju te kompanije, a kao vlasnici kompanije trebali bi imati uvid u to na što se i kako troši njihov novac i koliko ih i tko zadužuje. I građane i privredu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar