Telemach Hrvatska gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Europi

Biznis 16. ruj 202113:40 > 14:20
Izvor: N1

Telemach mijenja digitalnu kartu Europe izgradnjom najbrže optičke mreže u regiji. Prvi u regiji uvode 10 Giga optičku mrežu te ubrzano šire 5G signal na cijelu Hrvatsku, objavljeno je u četvrtak u Zagrebu. Snažan ulagački ciklus Telemacha i United Grupe, od preko milijardu i sedamsto milijuna kuna usmjeren je u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže.

Telemach već danas, zahvaljujući postojećoj infrastrukturi, može podržati internetske brzine do 10 Giga u dvanaest tisuća kućanstava u Zagrebu, a do kraja sljedeće godine i na cijelome području Grada Zagreba.

U sljedećih godinu dana oko 170.000 hrvatskih kućanstava bit će pokriveno 10 Giga optičkom mrežom.

Internetske brzine koje Telemach trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj.

Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji

O planovima najbrže rastućeg operatera u Hrvatskoj za N1 govorio je Adrian Ježina, novi predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

U Hrvatsku stiže 10 Giga optička mreža. Ježina pojašnjava što to znači:

“Telemach je došao u Hrvatsku postati lider. Donosimo trenutno najmoderniju tehnološku mogućnost koja postoji na svijetu od fiksne broadband infrastrukture, a koja se trenutno razvija u Južnoj Koreji, Singapuru. Prvi je donosimo u ovaj dio svijeta. To je jednostavno sasvim nova generacija koja nosi sa sobom brojne prednosti, veće brzine i kapacitete, i nevjerojatno malu latenciju, ispod jedne milisekunde, što omogućava drugačije korisničko iskustvo.”

Na pitanje kad se 5G mreža može očekivati u cijeloj Hrvatskoj, rekao je:

Do idućeg ljeta 5G u cijeloj Hrvatskoj

“Što se tiče 5G mreže, u Osijeku i dijelu Zagreba smo je već pustili. Zagreb će tako, zahvaljujući našim ulaganjima u infrastrukturu, postati prvi 10 Giga grad u regiji, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cijela Hrvatska. To je plan našeg razvoja nadogradnje postojeće mobilne infrastrukture s postojećim 3G i 4G tehnologijama te nadogradnjom 5G tehnologijama. Ovih dana puštamo Novi Zagreb nadograđen s 5G tehnologijama. Do početka Adventa očekujemo pokriti ostatak Zagreba, a do idućeg ljeta planiramo pokriti cijelu Hrvatsku, nadograditi postojeću mrežu i pokriti 5G signalom.”

Telemach  Hrvatska – najbrže rastuća kompanija

Ježina, rođeni Splićanin koji je i u Sloveniji ostvario izvanredne rezultate, ističe da je Telemach Hrvatska najbrže rastuća kompanija te da se radi o ogromnim ulaganjima uz podršku United Grupe:

“Ogromna su ulaganja. Ulažemo milijardu i 700 milijuna kuna u izgradnju ove optičke i mobilne infrastrukture. Zapošljavamo velik broj ljudi, rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana, tako da smo jedan od najvećih stranih investitora u Hrvatskoj.

Sve to radimo u Hrvatskoj da bismo je pomaknuli na digitalnoj karti Europe i korisnicima donijeli novo iskustvo. Želimo biti lider, imamo znanje i iskustvo, odličan tim s velikom podrškom United Grupe koja nas čini sigurnima da ćemo u tome uspjeti.”

N1

EON – najprilagođenija i najmodernija platforma

Osvrnuo se i na platformu EON koja je u kratkom vremenu privukla veliku pozornost.

“Pokušavamo dovesti ono što smatramo najboljim. Imamo sreću da smo s partnerskom tvrtkom Solford uspjeli dovesti EON, najpopularniju OTT platformu u ovom dijelu svijeta, koja spaja dva svijeta – klasičnu linearnu televiziju s on demandom gdje je sve lokalizirano i prilagođeno našem tržištu. Ima najveći broj HD programa, ima programe koji nisu svugdje dostupni poput Discovery ponude, Europsporta, N1, SportKluba…

Kad kažemo da se može i sedam dana unazad pogledati program, da ima 19.000 filmova i serija, to čini daleko najprilagođeniju i najmoderniju platformu ovdje i za koju mislim da je platforma budućnosti. Svatko tko proba jako je zadovoljan, to nam je najbolji marketing”, istaknuo je Ježina.

N1

Telemach – najbrže rastući mobilni operater na tržištu

Telemach u Hrvatskoj upravo provodi intenzivnu izgradnju mreže po uzoru na Vivacom iz Bugarske i Telemach Slovenije, članice United Grupe s najbržom mobilnom mrežom na svojim tržištima. Ježina, koji je impresivnu karijeru ostvario u telekomunikacijskoj industriji Hrvatskoj, u Sloveniji je u samo nekoliko godina Telemach doveo do razine najbrže rastućega mobilnog operatera na tržištu, s najboljom mrežom i najboljim korisničkim iskustvom. U segmentu fiksne širokopojasne mreže Telemach Slovenija se s trećega mjesta uspjela pozicionirati kao lider na tržištu zahvaljujući jasnoj viziji, uvođenju novih tehnologija i iskusnom Ježini.

Od ožujka 2020., kad je postao dijelom United Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, Telemach Hrvatska je prošao intenzivnu transformaciju poslovanja s jasnim usmjerenjem na isporuku najboljih proizvoda i korisničkoga iskustva. Uz već najavljena ulaganja u mobilnu mrežu od dodatnih gotovo milijardu kuna, kojima planira znatno unaprijediti pokrivenost i kapacitete postojeće mreže, Telemach trenutačno provodi nadogradnju postojeće mreže na temelju migracije tehničkih sustava u sklopu procesa odvajanja od Tele2 Švedska.

U cilju osiguranja najboljega korisničkog iskustva u skladu sa željama i potrebama korisnika Telemach je obogatio svoju ponudu i dovodeći u Hrvatsku vodeću OTT platformu jugoistočne Europe EON te jedan od vodećih svjetskih glazbenih servisa TIDAL.

United Grupa u svim zemljama u kojima posluje imat će najkvalitetniju i najbržu mrežu koju će ponuditi svojim korisnicima.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar