Sumanuta poskupljenja: “Bojimo se da će cijene ostaviti loš dojam na goste”

Ekonomija 28. lip 202310:21 0 komentara

Počela je turistička sezona na Jadranu, no čini se da zbog podivljalih cijena gotovo svega, gostiju nema koliko se priželjkivalo. Primjerice, u lipnju Makarska rivijera bilježi pad od 6 posto i u broju turista i u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Kako je u Splitu?

“Popunjenost nije loša, mi smo manje više zadovoljni, ali kako je krenulo u travnju i svibnju, više smo očekivali od lipnja… fali nam pritisak last minute gostiju… Izostalo je trziste Velike Britanije, Njemačke, osjeti se da ih je nešto manje dolazi ove godine”, kaže nam Davina Ljubičić Đirlić predsjednica strukovne grupe hotelijera HGK Split.

Je li razlog manjem broju turista previsoke cijene?

“Sigurno. Ja sam dvadesetak godina u turizmu i svi se slažemo da nas je strah što će nas čekati u budućnosti. Svaka odrađena sezona definira godinu iza. Cijene ove godine porasle su u svim segmentima i bojimo se da će to ostaviti loš dojam na gostima, prvenstveno jer usluga treba pratiti cijenu, a bojimo se da bismo tu mogli nezadovoljiti goste. Zaboravljamo da su ove godine sva tržišta otvorena, u Grčkoj, Turskoj, Španjolskoj puno jeftinije možete proći nego kod nas. Treba paziti i dugoročno razmišljati, ne živimo od danas do sutra”, kaže Ljubičić Đirlić.

“Ovo ne sluti na dobro”

I Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu smatra da su se mnogi polakomili. “Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cijena. No ovo ne sluti na dobro. Ja sam usporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji”, rekao je Garača za N1.

Pogledajte priču iz Makarske:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!