Vozači u Njemačkoj na udaru, najavljeno poskupljenje od 70 posto!

Auto 02. lis 202307:18 0 komentara
Pixabay/ilustracija

U roku od godinu dana cijene autodijelova u Njemačkoj su značajno porasle. Zbog toga osiguranja motornih vozila strahuju od velikih gubitaka.

Rezervni dijelovi, stakla i karoserije automobila u posljednjih su dvanaest mjeseci značajno poskupjeli u Njemačkoj. Prema izračunima osiguravajućeg društva GDV, proizvođači vozila su između kolovoza 2022. i kolovoza 2023. u prosjeku povećali cijene komponenti koje se često oštećuju u nesrećama za 9,7 posto, piše Fenix-magazin.

Pojedini rezervni dijelovi poput automobilskih vrata skuplji su i do 13 posto u odnosu na prošlogodišnje cijene.

Time se nastavlja dugoročni trend: Dok je indeks potrošačkih cijena porastao za gotovo 28 posto od siječnja 2013., proizvođači automobila povećali su cijene svojih rezervnih dijelova za više od 70 posto, kažu iz osiguranja.

Nedostatak konkurencije zbog monopola

Dijelovi prtljažnika i stražnji bočni dijelovi u tom su razdoblju poskupjeli za 93 posto, a stražnja svjetla za 97 posto.

Proizvođači automobila imaju praktički monopol na većinu vidljivih rezervnih dijelova. Za razliku od električnih komponenti ili dijelova motora, automehaničari ne mogu jednostavno kupiti blatobrane, vjetrobranska stakla ili kućišta prednjih svjetala od jeftinijih dobavljača.

Gubitak od oko 3 milijarde eura

Zbog toga se GDV žali na naglo povećanje troškova popravka. Prošle godine su štete na automobilima osiguravatelje od automobilske odgovornosti koštale u prosjeku oko 3.700 eura, 8,4 posto više nego godinu prije.

Budući da premije osiguranja motornih vozila gotovo da nisu porasle posljednjih godina, GDV pretpostavlja kako će osiguravatelji motornih vozila ove godine morati zabilježiti gubitak od oko 3 milijarde eura, pišu njemački mediji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.