Vrhunac sezone putovanja Airbnb-ju donio rekordno tromjesečje

Biznis 05. stu 202112:21
Pixabay/ilustracija

Američka internetska platforma za najam smještaja Airbnb izvijestila je o rekordnom prihodu i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući ublažavanju pandemijskih ograničenja na vrhuncu sezone putovanja.

Prihod je u razdoblju od srpnja do rujna bio veći 67 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 2,2 milijarde dolara, dosegnuvši najvišu razinu otkada je Aibnb osnovan 2008. godine, pokazalo je poslovno izvješće objavljeno u četvrtak.

U odnosu na treće tromjesečje pretpandemijske 2019. godine viši je za 36 posto, navode u Airbnb-ju.

Neto dobit gotovo je učetverostručena, na 834 milijuna dolara, i također je najviša otkada je kompanija počela poslovati.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) dvostruko je veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, poskočivši na 1,1 milijardu dolara.

Kompanija je u trećem tromjesečju zabilježila 79,7 milijuna rezervacija, za 29 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Još zaostaju za pretpandemijskom 2019. godinom, i to za sedam posto, pokazuju rezultati objavljeni u pismu dioničarima.

Bruto vrijednost rezervacija veća je za 48 posto nego istom prošlogodišnjem razdoblju, poskočivši na 11,9 milijardi dolara.

Airbnb tradicionalno postiže najbolje rezultate u razdoblju od srpnja do rujna kada ljudi najviše putuju, a posljednja tri mjeseca u godini obično su slabija i po rezervacijama i po dolascima, što znači manji prihod i prilagođenu EBITDA.

U kompaniji procjenjuju da će im se prihod u zadnja tri ovogodišnja mjeseca kretati u rasponu od 1,39 do 1,48 milijardi dolara, dodavši i da će im sljedeća godina ovisiti o uspjehu cijepljenja protiv covida 19 i o oporavku međunarodnih putovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar