Muškarac na Visu zatočio Nepalce, prisiljavao ih na rad, uzeo im dokumente…

Crna kronika 22. lip 202111:19 > 11:27 1 komentar
Marin Tironi/PIXSELL/Ilustracija

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Vodice dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Trgovanje ljudima iz čl. 106. st. 3. Kaznenog zakona.

Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 58-godišnjk na štetu četvorice državljana Nepala ostvario obilježja kaznenog djela Trgovanje ljudima na način da je u vremenskom periodu od mjeseca prosinca 2020. godine do 20. lipnja 2021. prijevarom i obmanom, iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, kako bi ih vrbovao za zapošljavanje.

Iskorištavao ih za rad bez plaće, držao ih u neprikladnim uvjetima

Potom ih je odveo na otok Vis i iskorištavao ih za prisilni rad, bez isplate novčane naknade, u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo, te im je ograničavao slobodu kretanja oduzimanjem dokumenata, držeći ih u zabludi da će se moći slobodno kretati nakon ishodovanja radne dozvole i reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da istu ne mogu dobit.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenje gore navedenog kaznenog djela, 58-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare