Policija uputila ozbiljno upozorenje: Prevaranti najčešće zovu s ovih brojeva!

Crna kronika 25. sij 202311:35 0 komentara
mobitel, telefon, aplikacija, zlonamjerni softver, hakeri
Pexels / ilustracija

"Zbog sve učestalijih prijava kaznenih djela prevara putem internetskog ulaganja u kriptovalute želimo građane još jednom upozoriti i skrenuti pozornost na što trebaju paziti", objavila je dubrovačka policija.

Policijska postaja Dubrovnik je jučer zaprimila još jednu prijavu kaznenog djela računalne prevare.

“Prevaru je prijavila 51-godišnjakinja koja je u svojoj prijavi navela kako je, nakon pretraživanja informacija o načinu trgovanja kriptovalutama, zaprimila telefonski poziv muške osobe koji je s njom na engleskom jeziku komunicirao o proceduri ulaganja u kriptovalute”, piše policija.

Slijedeći njegove upute, oštećena je kreirala svoj korisnički račun na stranici trgovačkog društva koje joj je on preporučio nakon čega je instalirala aplikaciju koja omogućuje daljinsku kontrolu nad udaljenim računalom ili mobilnim uređajem.

“Potom je u 13 navrata uplatila ukupno 17 tisuća eura i kada je na svom računu vidjela dobitak od 100 tisuća eura zatražila je isplatu navedenog novca. Budući da do danas nije dobila nikakav odgovor, shvatila je da je prevarena i cijeli je slučaj prijavila policiji”, opisala je policija.

“Ovakva vrsta prevara je posljednjih godina sve učestalija stoga građane želimo još jednom savjetovati kako se zaštititi u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama”, dodaju.

Kako se zaštititi?

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada, piše policija.

Kod prevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internetske stranice za ulaganje, dodaju.

Osim lažnih stranica, koje zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati, sugerira policija.

“Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske”, piše policija.

Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija, piše policija.

“Ova vrsta kaznenih djela se evidentira pod čl. 271 KZ-a RH, Računalna prijevara i iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenucima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena”, dodaje policija.

“Ako ne uspiju, javljaju se iz “ureda za porez” te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate “poreza” uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete”, dodaje policija.

“Stoga želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prevaru obrate policiji”, piše policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!