Sud odbio Dragana Kovačevića. Uspio je, ipak, kupiti vrijeme u procesu u kojem se spominje i Turudić

Crna kronika 28. ožu 202413:12 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Pratimo rasplet drugog sudskog postupka protiv nekadašnjeg moćnog šefa državne kompanije JANAF.

Županijski sud u Zagrebu nije danas potvrdio novu optužnicu protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i bivšeg čelnog čovjeka tvrtke Elektrocentar Petek, Kreše Peteka. U njoj USKOK tvrdi da je Petek Kovačeviću plaćao mito za poslove na Terminalu Omišalj i kupovao odijela i druge odjevne predmete njemu, članovima njegove obitelji, prijateljima i poznanicima. Među njima su bili i Ivan Turudić, novoizabrani glavni državni odvjetnik, braća Milijan i Jozo Brkić te Mario Kapulica, visokopozicionirani HDZ-ovac.

Otezanje sudskog postupka

Naime, nakon što je Kovačevićeva obrana jučer tražila da se iz sudskog spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje snimke tajnih razgovora vijeće je donijelo odluku da taj prijedlog odbija. No, na odluku vijeća postoji pravo žalbe pa će Kovačević, izvjesno je, uložiti žalbu Visokom kaznenom sudu RH.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac izjavio je kako dokazi čije se izdvajanje traži uopće ne postoje u sudskom spisu te kako je ovim manevrom Kovačević samo prolongirao rasplet postupka.

Odavao mu poslovne tajne

Inače, Kovačević je prema optužnici događalo od sredine 2015, i lipnja 2019. Kovačević osiguravao Petekovoj firmi prednost kod poslova na Terminalu Omišalj.

To je, kako stoji u optužnici, bilo protivno Pravilniku o poslovnoj tajni JANAF-a jer je Kovačević navodno Peteku otkrivao podatke sadržane u Planovima poslovanja JANAF-a o planiranim investicijama te o vremenskoj dinamici provođenja nabava, iako je, kako tvrdi USKOK, znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek nakon njihove objave na internetskim stranicama JANAF-a.

Na taj je način, zaključuje se u optužnici, Peteko mogao unaprijed birati koji JANAF-ovi poslovi odgovaraju njegovoj tvrtki i pripremiti ponude konkurentnije od ostalih zainteresiranih tvrtki.

Suglasnost za ugovore

Osim što mu je davao informacije unaprijed Kovačević je, prema tvrdnjama USKOK-a, donosio i odluke o rebalansu plana investicija u slučaju da bi Petekova ponuda bila viša od planiranog iznosa. Nakon toga je, mimo internih akata, JANAF-a davao suglasnost da baš Elektrocentar Petek bude odabran kao izvođač, piše dalje u optužnici. U pitanju su dva posla jedan vrijedan oko 1,5 milijuna eura i jedan od gotovo 600 tisuća eura što ih je Petek, kako navodi USKOK, dobio na JANAF-ovom Terminalu u Omišlju.

U zamjenu za te poslove Petek je, tvrdi USKOK, Kovačeviću dao oko 13 tisuća eura mita u gotovini i još je oko 18 tisuća eura potrošio na odjeću za njega i njegove prijatelje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!