Sudac Vidoševiću: Svoj ste obraz ste stavili u ruke beskrupuloznih likova

Crna kronika 22. pro 202121:23 > 21:56 1 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović poručio je Nadanu Vidoševiću, obrazlažući presudu kojom je bivši čelnik HGK nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, da je ''svoj obraz stavio u ruke beskrupuloznih likova'' Davora Komeričkog i Igora Premilovca.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudac Majerović je ocijenio da je Vidoševićeva obrana neuvjerljivo tvrdila kako je novac plaćan Premilovčevim tvrtkama te za usluge koje je izvršio Komerički, osobito ako se uzme u obzir da su neki od iznosa plaćenih Premilovčevim tvrtkama za iste događaje veći od onih koji su plaćani tvrkama Komeričkog koji je bio glavni izvođač.

”Sud je trebao utvrditi je li istinu govorio Komerički ili Vidošević. Ukoliko se vjeruje Komeričkom, novac je završio kod Vidoševića koji je tvrdio da je novac kod Komeričkog, a koji je puno toga tvrdio lažno. Ipak, Komerički je u bitnome iskazivao dosljedno”, kazao je.

VEZANA VIJEST

Sudac je na kraju poručio Vidoševiću da je stavio svoj obraz u ruke ”beskrupuloznih Komeričkog i Premilovca koji nisu ništa zatajili nakon što su uhvaćeni”.

Pojašnjavajući dio nepravomoćne presude kojom su oslobođene optužbi bivša voditeljica računovodstva Hrvatske gospodarske komore (HGK) Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić, sudac je kazao da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi ukazivali na njihovu krivnju.

Vidošević je u srijedu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog izvlačenja 35,5 milijuna kuna lažnim fakturama iz HGK u tzv. aferi Remorker. Uz to, proglašen je krivim i zbog kupnje skulptura novcem HGK, a bagera novcem Kraša te zbog plaćanja troškova svoje agentice za nekretnine Vesne Rodić iz proračuna Komore.

Županijski sud u Zagrebu je također HGK dosudio imovinsko-pravni zahtjev od 35,5 milijuna kuna koje će Komora, ako presuda postane pravomoćna, naplatiti od svojeg bivšeg čelnika. Također, za slučaj pravomoćnosti presude Vidošević će morati vratiti i novce Krašu, a državi će morati vratiti određene umjetnine.

S obzirom na to da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor.

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Obrana i Uskok najavili žalbe

Vidoševićeva braniteljica Jadranka Sloković najavila je žalbu na nepravomoćnu osuđujuću presudu dok je Uskok najavio žalbu na oslobađajući dio presude.

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Svih četvero okrivljenika došli su na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Riječ je o Igoru Premilovcu, koji je prvi progovori kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani novac’ uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Vidošević je bio uhićen još u studenome 2013. zbog sumnje da je organizirao skupinu koja je preko fiktivnih poslova izvlačila milijunske iznose iz HGK, dok je optužnica podignuta u srpnju 2015. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare