U Zagrebu uhićen aktivist, prosvjedovao protiv proširenja LNG terminala na Krku

Crna kronika 07. srp 202217:30
Izvor: Nel Pavletic/PIXSELL

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da je uhitila aktivista ekološke inicijative Extinction Rebellion, čiji su pripadnici u četvrtak zauzeli ulaz u sjedište tvrtke Plinacro, na Savskoj cesti, protestirajući protiv proširenja LNG terminala na otoku Krku.

“Iza 9 sati primili smo prijavu o spontanom okupljanju manjeg broja ljudi, među kojima je jedna osoba privedena i upućena na daljnju obradu zbog narušavanja javnog reda i mira”, kazali su iz zagrebačke policije.

U inicijativi Extinction Rebellion smatraju nedopustivom intervenciju policije i vatrogasaca protiv aktivista koji se bori za klimatsku pravdu.

Ekološki aktivisti transparentima ispred Plinacroa upozorili su da će projekti poput proširenje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku ili izgradnje novih plinovoda povećati ovisnost Hrvatske o fosilnom plinu koji, kako smatraju, nije održivo gorivo iako je Europski parlament odlučio suprotno.

Umjesto toga, Hrvatska, kako napominju, mora uložiti u razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije poput energije sunca i vjetra, što bi povećalo energetsku učinkovitost i smanjilo potrošnju energije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar