USKOK podignuo optužnicu protiv Matije Posavca!

Crna kronika 13. svi 202210:32 > 12:33 1 komentar
Matija Posavec
N1

Uskok je podigao optužnicu protiv međimurskog župana Matije Posavca kojega tereti za zlouporabu ovlasti, pa i da je primio 10.000 kuna mita kako bi suoptuženik Josip Koblar bio ponovno imenovan za člana Uprave u Županijskoj upravi za ceste (ŽUC).

Ne navodeći identitete optuženih, iz Uskoka su u petak priopćili kako uz Posavca i Kobala za kaznena djela  trgovanja utjecajem, davanja mita te zlouporabu položaja i ovlasti sumnjiče i županijskog pročelnika Milorada Novkovića.

Posavec je optužen da je od 6. do 9. svibnja prošle godine od Kobala primio mito od 10.000 kuna kako bi mu sredio ponovno imenovanje u vodstvu ŽUC-a.

VEZANA VIJEST

U optužnici stoji da je Kobalu istjecao mandat u srpnju 2021. te da je, znajući da Posavec ima veliki utjecaj na donošenje odluka u županijskoj Skupštini u tijeku predizborne kampanje za skorašnje lokalne izbore, od njega zatražio da mu u slučaju ponovnog izbora za župana osigura novo imenovanje u Upravno vijeće ŽUC-a.

Nakon što je ponovno izabran na čelno mjesto u županiji, u Uskoku navode da je Posavec iskoristio to što vijećnici njegove kandidacijske liste imaju većinu u Skupštini i Odboru za izbor i imenovanja, pa je na dnevni red skupštinske sjednice uvrstio dogovor s Kobalom, što je rezultiralo imenovanjem koje je tražio.

Posavec je optužen i da je lani, koristeći autoritet župana, od međimurskog pročelnika Novkovića zatražio da u županijskom Odsjeku za imovinsko-pravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice, na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njenoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave, iako sistematizirano nijedno takvo radno mjesto.

No, tvrdi tužiteljstvo, Novković je na županov zahtjev izmijenio pravilnik o sistematizaciji te raspisao javni natječaj kako bi najbolji rezultat ostvarila nećakinja Posavčeve poznanice, koja je i dobila taj posao.

Posavca se tereti i da je pomogao pri zapošljavanju još jedne osobe u županijskom Upravnom odjelu za opću upravu, iako po broju bodova na testiranju nije zadovoljila niti ostvarila pravo izlaska na intervju.

Inače, Posavec je lani u rujnu priznao krivnju za primanje mita od 10.000 kuna te podnio ostavku na mjesto župana, no pobijedio je i na raspisanim izvanrednim izborima te ponovno postao međimurski župan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.