Vojković i njegov kompanjon priznali da su lagali o tulipanima na natječaju za EU novac

Crna kronika 01. ožu 202409:49 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Europsko tužiteljstvo i službeno je otvorilo istragu protiv Hrvoja Vojkovića i njegovog poslovnog partnera Gorana Lučeva zbog sumnje da su pokušali izvući novac iz Europskog poljoprivrednog fonda. Obojica su jučer bila privedena na ispitivanje, no zatim su pušteni da se dalje brane sa slobode. Doznajemo da su i jedan i drugi priznali ono što im je stavljeno na teret.

Prema rješenju o provođenju istrage EPPO sumnja da je Vojković u ime svoje tvrtke Naša farma između travnja 2020. i prosinca 2022. podnio tri zahtjeva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Koliko je novaca tražio?

Tražio je bespovratne financijske potpore za nekoliko projekata koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga, te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta bila su ukupno vrijedna oko 650 tisuća era, a Vojkovićeva firma tražila je potporu od skoro 370 tisuća eura.

Radilo se o sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kojima bi se projekt financirao po stopi od 85 posto, te Državnog proračuna Republike Hrvatske iz kojeg bi došlo 15 posto traženih sredstava.

Muljanje s uvjetima za natječaj

EPPO objašnjava kako je za podnošenje zahtjeva za potporu Vojkovićeva firma trebala ispuniti obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Jedan od tih uvjeta bila je, navodi se u rješenju o provođenju istrage, i odgovarajuća ekonomska veličina same tvrtke.

Europsko tužiteljstvo vjeruje da je Vojković, kako bi dobio potvrdu o toj potrebnoj ekonomskoj veličini, lažno u tri navrata prikazao da uzgaja tulipane na svojoj parceli. Te podatke prikazao je službenicima Ministarstva poljoprivrede. Inače, pojašnjavaju iz EPPO-a, polje tupliana doista bi bilo dostatno da Vojković prikaže potrebnu veličinu kakvu je na natječaju tražila Agencija.

EPPO sumnja i da je Vojković tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva za bespovratnim sredstvima, priložio nezakonito pribavljene račune i drugu dokumentaciju, što ju je pripremio zajedno s Lučevom. Time je dodatno lažirao da mu firma ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Agencija posumnjala u prijevaru

“Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva Agencija je posumnjala u prijevaru, te je odlučila da neće isplatiti bespovratne potpore prvoosumnjičeniku”, navodi se u rješenju čije je detalje EPPO malo prije objavio.

Nakon što su mu jučer pretražene nekretnine Vojković je kasno navečer iznio obranu u sjedištu europskog tužiteljstva u Zagrebu. Nakon toga ni za njega ni za Lučeva koji je također ispitan nije zatražen istražni zatvor. Naime, priznali su krivotvorenje dokumentacije na natječaju za EU sredstva pa nije bilo razloga da ih se zadrži iza rešetaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!