Zdenka Peternel: Uskok mi je nudio uvjetnu kaznu ako teretim Vidoševića

Crna kronika 25. ožu 202116:17
Patrik Macek/Pixsell

Zdenka Peternel, nekadašnja pročelnica ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, u svojoj je obrani u aferi Remorker u četvrtak ustvrdila da joj je u istražnom zatvoru ponuđena uvjetna zatvorska kazna ukoliko tereti bivšeg šefa.

”Moj odvjetnik se čudio kad sam mu rekla da se neću nagoditi”, kazala je Peternel na zagrebačkom Županijskom sudu tvrdeći da joj je Uskok ponudio uvjetnu kaznu ukoliko tereti Vidoševića.

U svojoj obrani pri kraju suđenja u aferi Remorker Peternel je istaknula da Davor Komerički i Igor Premilovac, koji su je teretili, ne mogu biti vjerodostojni svjedoci jer su se s Uskokom nagodili za uvjetnu kaznu. Pritom su je teretili ”gdje god su se sjetili”, dodala je dugogodišnja Vidoševićeva najbliža suradnica.

Peternel je kazala kako ne postoji motiv ili pobuda kojom bi ona pomagala u počinjenju kaznenih djela nekoliko godine pred  umirovljenje. Uz to, naglasila je da u spisu ne postoji nesrazmjer imovine s njezinim prihodima.

Pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Zdravko Majerović postavila je pitanje kako to da ne postoji ni jedan snimljeni razgovor, SMS poruka ili email između nje i Premilovca.

”Kako to da Premilovac i Komerički nisu naveli niti jedan dan kada su mi navodno predavali novac. Zasigurno nisu bili bez iskustva te bi se pobrinuli da se to snimi kako bi imali dokaz”, zaključila je Peternel.

Bivša šefica ureda nekadašnjeg predsjednika HGK je iznosila svoju obranu više od četiri godine od početka suđenja u aferi Remorker  u kojoj je Vidošević optužen zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu.

Uz Vidoševića i Peternel, među optuženima su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Uskok je sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar