Ekstremna vrućina izaziva požare u svijetu, temperature sve bliže 50 stupnjeva

Klimatske promjene 19. srp 202308:42 0 komentara
Aris MESSINIS / AFP

Ekstremne vrućine u prognozi su diljem svijeta u srijedu, dok bjesne šumski požari i na snazi su zdravstvena upozorenja u dijelovima Azije, Europe i Sjeverne Amerike.

Vatrogasci se bore s požarima u dijelovima Grčke i Kanarskih otoka, Španjolska se nakon kratkog predaha pridružila zemljama koje su izdale upozorenja na vrućinu, a djeci na Sardiniji rečeno je da se klone sporta.

Od Kalifornije do Kine, vlasti upozoravaju na zdravstvene opasnosti koje donose visoke temperature, pozivajući ljude da piju vodu i sklone se od sunca.

“Ne možete biti na ulici, to je užasno”, rekla je Lidia Rodriguez, 27, u Madridu.

Temperaturni rekordi padaju diljem svijeta, s novim postavljenim u Kini i Sjedinjenim Državama, te novim najvišim vrijednostima u Francuskoj. Peking je oborio rekord star 23 godine sa 27 uzastopnih dana temperatura iznad 35 stupnjeva Celzijusa, rekli su prognostičari.

Phoenix je oborio sličan rekord, star 49 godina, s 19. uzastopnim danom temperatura od 43,3 Celzija ili više, rekli su meteorolozi. U južnoj Francuskoj zabilježeno je rekordnih 29,5C u alpskom skijalištu Alpe d’Huez, dok je 40,6C prvi put zabilježeno u Verdunu u podnožju Pireneja.

U snažnom podsjetniku na učinke globalnog zatopljenja, UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO) rekla je da trend “ne pokazuje znakove smirivanja”.

“Ti će događaji nastaviti rasti u intenzitetu i svijet se mora pripremiti za intenzivnije toplinske valove”, rekao je novinarima u Ženevi John Nairn, viši savjetnik za ekstremne vrućine pri WMO-u.

Sjeverozapadno od grčke prijestolnice Atene, stupovi dima nadvili su se nad šumu Dervenohoria, gdje još uvijek gori jedan od nekoliko požara oko glavnog grada i šire.

Glasnogovornik vatrogasaca Janis Artopios nazvao ga je “teškim danom”, s novim toplinskim valom na horizontu u četvrtak i očekivanim temperaturama od 44C.

Šumski požar u primorskom odmaralištu Loutraki, gdje je prema gradonačelniku 1200 djece evakuirano iz kampova za odmor, još uvijek gori.

Na Kanarskim otocima oko 400 vatrogasaca bori se s požarom koji je opustošio 3500 hektara šume i prisilio 4000 stanovnika na evakuaciju, a vlasti su upozorile stanovnike da vani nose maske za lice zbog loše kvalitete zraka.

Temperature su nemilosrdne u Italiji i Španjolskoj, gdje su za tri regije objavljeni crveni alarmi za vruće vrijeme. Predviđa se da će talijanski otoci Sardinija i Sicilija možda premašiti rekord kontinenta od 48,8C zabilježen na Siciliji u kolovozu 2021.

U Lanuseiju, u blizini istočne obale Sardinije, dječji ljetni kamp ograničip je posjete plaži na rano jutro i zabranio sportove, rekla je učiteljica Morgana Cucca za AFP. U Cagliariju, glavnom gradu Sardinije, farmaceutkinja Teresa Angioni rekla je da se pacijenti žale na simptome povezane s vrućinom.

Uglavnom kupuju dodatke magnezija i kalija i traže da im izmjerie krvni tlak koji je često nizak, rekla je Angioni. Mnogi diljem Italije potražili su spas uz more, uključujući i one iz Rima, gdje je podnevna vrućina dosegnula 40C.

“Svakako je bolje na plaži, ima barem malo vjetra s mora. Nije moguće ni ostati u gradu, prevruće”, rekla je Virginia Cesario (30) na plaži Focene u blizini glavnog grada.

Deseci milijuna Amerikanaca iskusili su opasne razine vrućine u utorak.

U gradu San Angelu u Teksasu, gdje se očekivalo da će temperature doseći 40-42C, Nacionalna meteorološka služba rekla je da “ponestaje načina da kaže da će tamo biti vruće”.

“Budući da će temperature u cijelom području vjerojatno ponovno prijeći granicu od 40 stupnjeva, molimo vas da nastavite prakticirati sigurnost od topline i pokušati ostati hladni”, objavila je agencija na Twitteru.

A u Arizoni je živa u zračnoj luci Phoenix Sky Harbor ponovno premašila 43 stupnja u utorak, oborivši prethodni rekord od 18 uzastopnih dana sa ili iznad te temperature, postavljen 1974.

“Sve ih ojačava jedan čimbenik: klimatske promjene.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

#related-news_3