Zelena akcija: Ne mogu klimatska politika Hrvatske biti Plomin 2 i Krško 2

Izvor: N1

Dok u Glasgowu tisuće mladih aktivista prosvjeduju protiv, kako kažu, opasnog nedostatka djelovanja čelnika na klimatskom summitu COP26, i u Zagrebu su “zeleni” održali performans. Zelena akcija je to učinila u povodu globalnog dana akcije za klimatsku pravdu.

Za Novi dan predsjednik Zelene akcije, Luka Tomac poručio je:

VEZANA VIJEST

“Okupili smo se danas na Cvjetnom trgu kako bismo još jednom ukazali potrebu za hitnijom akcijom u kontekstu klimatskih pregovora u Glasgowu, ali i u kontekstu hrvatske energetske politike. Premijer Plenković je iznio nove ciljeve Hrvatske za smanjenje štetnih emisija”.

“Želimo građanima iskomunicirati da ti ciljevi koji su postavljeni, nisu na tragu ambicije kakvu želimo vidjeti. Konkretno, hrvatska energetska klimatska politika ne može biti još 12 godina rada Plomina 2 na uvozni ugljen i plaćanje stotina tisuća eura penala zbog tih emisija, ne može biti ni ulaganje u Krško 2 koje su najavili, a niti povećanje od samo 10 posto korištenja obnovljivih izvora energije u idućih 10 godina”, rekao je Tomac.

“Znanstvena zajednica govori da imamo samo još 10 godina vremena da napravimo radikalan zaokret u proizvodnji hrane, proizvodnji energije i transportu. Sve politike trenutačno odgađaju tu akciju. To je taj sukob u konceptu. Dakle, ako želimo ostati ispod 1,5 stupnjeva globalnog zatopljavanja, imamo deset godina, ne za deset godina nego do 2030.”, istaknuo je Tomac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.