Grupa koja organizirano buši gume na automobilima sve je bliže Hrvatskoj

Auto 25. tra 202316:12 0 komentara
Goran Jakus/PIXSELL / Ilustracija

Grupa klimatskih aktivista u prošlu je srijedu navečer ispuhala gume na čak 43 automobila u bostonskoj četvrti Beacon Hill. Oni tvrde da je ovakva agresivna akcija neophodna kako bi privukli pozornost javnosti na onečišćenje koje uzrokuju automobili.

“Dobili smo medijsku pokrivenost u 17 zemalja u kojima smo bili aktivni, kao i u drugim zemljama u kojima još nismo bili aktivni”, rekao je glasnogovornik grupe Tire Extinguishers, za Yahoo.

Tire Extinguishers (prevedeno s engleskog – “bušači guma“) je organizacija koja djeluje u nekoliko zemalja diljem svijeta, a tvrde da brane sebe od zagađenja zraka. “Bili smo predstavljeni u novinama, radiju i TV-u. Izazvali smo puno više medijske pozornosti nego dosta formalnih klimatskih grupa”, dodali su.

Grupa uglavnom cilja velika SUV vozila koje smatra glavnim zagađivačima. Preuzeli su odgovornost za vandalizam u Bostonu, a tvrde kako su bili motivirani zabrinutošću zbog prevelikih emisija stakleničkih plinova koje ispuštaju SUV vozila. Ova klasa automobila posljednjih je godina sve popularnija, što prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša, blokira napredak u smanjenju onečišćenja iz automobila i kamiona, a koje zagrijava planet.

“Grupa je poduzela ovu akciju kako bi velika vozila koja ispuštaju stakleničke plinove učinila neupotrebljivima, izravno sprječavajući izlijevanje emisija iz vozila u našu atmosferu što dodatno pridonosi klimatskim promjenama i zagađenju zraka”, napisali su Tyre Extinguishersi u priopćenju.

Sve su bliže Hrvatskoj

Grupa je osnovana u Velikoj Britaniji u ožujku 2022. i aktivna je u SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu i nekoliko europskih zemalja, a u posljednje vrijeme njihove akcije su pogodile i Njemačku, Italiju i Austriju.

Aktivisti smatraju da poduzimanje ovakvih nasilnih mjera izaziva više pozornosti od održavanja tradicionalnih skupova i marševa te stoga ima veći učinak na javno mnijenje.

Pojedini stručnjaci za klimatske promjene doveli su u pitanje učinkovitost ovakvog pristupa. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji u studenom prošle godine pokazalo je da ovakvi prosvjedi za klimatske akcije imaju tendenciju da javnost manje podržava njihov cilj.

Nakon niza incidenata u kojima su aktivisti u Europi nagrđivali poznate slike u poznatim muzejima i blokirali ceste kako bi zaustavili promet, anketa je upitala više od 1.000 Amerikanaca što misle o toj taktici. Rezultat? Njih 46 posto reklo je da je aktivizam smanjio njihovu potporu mjerama za rješavanje klimatskih promjena, dok je samo 13 posto prijavilo povećanje potpore, a 40 posto reklo je da to nije imalo utjecaja na njihova stajališta.

Pixabay

Michael Mann, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za klimatske promjene i profesor sa Sveučilišta u Pennsylvaniji koji je nadgledao istraživački projekt, rekao je za Yahoo da to vjerojatno znači da će reakcija javnosti na ispuhavanje guma biti slična.

“Na temelju naše studije, spekulirao bih da ova posebna remetilačka akcija šteti podršci klimatskim mjerama”, rekao je Mann koji smatra da meta trebaju biti akteri, kao što su lobisti fosilnih goriva koji stoje iza problema.

“Upravo su ljudi, obični građani koji žive u svijetu koji još uvijek uglavnom pokreće fosilna goriva, ti koje pokušavamo pridobiti”, dodao je.

Krive vlasnike SUV vozila

Glasnogovornik grupe Tire Extinguishers, koji je odbio dati bilo kakve pojedinosti o njihovom identitetu, rekao je da drugi dokazi upućuju na to da su razorni prosvjedi snažniji motivator za klimatske akcije. Ukazali su na niz prosvjeda na području Londona 2019. godine od strane grupe Extinction Rebellion, klimatske skupine koja je koristila taktike građanskog neposluha kao što su blokiranje ulica i zauzimanje naftnog tankera. Posljedica toga je porast vijesti u kojima se spominju klimatske promjene.

Ironično, Extinction Rebellion je ranije ove godine objavio da se više neće baviti prosvjedima koji ometaju rad, dok su se druge skupine odgovorne za napade na umjetničke slike, kao što je Just Stop Oil, ponovno obvezale na to.

Dio javnosti zasigurno neće s odobravanjem gledati na njihov klimatski aktivizam, a to su vlasnici SUV vozila. “Znate, ja sam za poduzimanje radnji za očuvanje okoliša, ali jednostavno ne znam da je uništavanje osobne imovine ljudi način na koji se to treba činiti”, rekla je kći jednog para čije gume ispuhali za lokalni bostonski TV kanal.

Tyre Extinguishers, međutim, izravno okrivljuje potrošače koji su kupili ta vozila. “Naposljetku, pristojno ukazivanje i prosvjed zbog ovih stvari nije uspjelo. Vrijeme je za akciju, tako da nema smisla smirivati vlasnike SUV-ova, ne može se s njima raspravljati. Oni poznaju znanost o klimi, ali i dalje posjeduju SUV vozila. Jedina stvar koju možemo učiniti je onemogućiti ili učiniti krajnje nezgodnim posjedovanje takvog”, dodao je glasnogovornik.

Drugim riječima, nadaju se da će prijetnja eko-vandalizma odvratiti ljude od kupnje SUV vozila. “Do sada smo ispuhali više od 11.000 SUV vozila”, napisao je njihov glasnogovornik.

Njihova posljednja akcija bila je ponedjeljak u češkom Brnu. “Sinoć smo razoružali 46 SUV vozila u Brnu, u Češkoj. Godine 2020. vozač terenca pregazio je i Brnu 19-mjesečnu djevojčicu jer ju nije vidio iz svog divovskog automobila. Vozač se izvukao s uvjetnom kaznom. Centar grada preplavljen je automobilima. Namjenske biciklističke staze se malo ili nimalo ne grade. Biciklističke staze obično su zapriječene automobilima koji tamo stoje samo s uključenim žmigavcima. Lokalna policija ne poduzima ništa protiv toga”, napisali su.

Postoje i izuzetci

Tvrde da su SUV vozila, osim što zagađuju, nepotrebni jer se većinom koriste u gradovima, preveliki za urbana područja, ali i opasni jer zbog svoje težine mogu prouzrokovati puno veću štetu prilikom sudara, pogotovo pri naletu na pješake. Na svojim internet stranicama objašnjavaju i kako prepoznati SUV vozilo od drugih automobila, a navode i koji su najčešći modeli na cestama.

Osim toga, nude i vodič kako pravilno ispuhati gumu na vozilu, a sve je popraćeno video prikazom. Za one manje iskusne, predlažu da prvo vježbaju na biciklima.

Nadalje, daju i savjete poput onih da se akcije uvijek izbode u mraku i da se ne radi u velikim grupama kako ne bi privukli sumnju drugih prolaznika.

Ako ste mislili da su vlasnici električnih SUV-ova sigurno, prevarili biste se. “Hibridi i električni automobili su pošteni, ali ne možemo elektrificirati naš izlaz iz klimatske krize jer nema dovoljno rijetkih metala da zamijene svačiji automobil, a iskopavanje tih metala uzrokuje patnju. Osim toga, opasnost za druge sudionike u prometu i dalje postoji, kao i onečišćenje zraka”, objašnjavaju Tyre Extinguishersi.

Ipak, grupa dodaje kako postoje i ona SUV vozila koja bi trebala biti izuzeta od ovih vandalskih akcija. “Izbjegavajte automobile koje koriste osobe s invaliditetom, dostavne automobile, minibuseve i automobile normalne veličine”, dodaju.

Za utjehu, sve njihove žrtve dobiju za brisačem i pamflet koji “jasno” objašnjava zašto su baš oni meta i koja je svrha ovih akcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!