Istraživanje otkrilo: Ovim su automobilima vozači najnezadovoljniji

Auto 01. ožu 202414:10 0 komentara
Kirill Ryzhov / Alamy / Alamy / Profimedia / Ilustracija

Amerikanci su proveli istraživanje o tome koliko su vlasnici automobila zapravo zadovoljni svojim automobila, a na vrhu liste našli su se - američki auti.

Prosječno zadovoljstvo robnom markom temeljeno na anketi Consumer Reportsa.

Za 2023. godinu pojedu je odnio proizvođač električnih pick-upova Rivian, sa svojim modelima R1S i R1T. Drugo mjesto zauzima Tesla koja je godinu ranije završila na vrhu liste zadovoljstva.

Njima se pridružuje niz drugih proizvođača luksuznih automobila koji se često nalaze u prvih 10, uključujući BMW, Porsche, Teslu, Genesis (luksuzna marka Hyundaija) i Lexus, a najbolje zaokružuju još i Subaru, Ram i Honda. Najveći napredak na ljestvici ostvario je Mini, koji je skočio za 11 mjesta na 2. poziciju.

Neki proizvođači automobila imaju model ili dva koji se svrstavaju među vozila koja najviše zadovoljavaju, dok ostatak njihove ponude zaostaje u očima vlasnika. No nekolicina proizvođača dosljedno zadovoljava kupce u svim ili većini svojih modela.

Costumer Report

Vozači automobila bili su ispitani po sljedećim kategorijama: ukupna udobnost, užitak u vožnji, prostor za pohranu u kabini, upotrebljivost i troškovi vlasništva. Stoga su navedeni i pobjednici po kategorijama.

Pobjednici po kategorijama

Kod udobnosti se, među ostalim, ocjenjivala udobnost sjedala, buka u kabini, ali i i udobnost same vožnje. Vodeći je u toj kategoriji Porsche, a slijede ga Genesis, Audi, BMW, Lexus i Rivian. Dok je najmanje zadovoljio u ovoj kategoriji Infiniti.

Kategorija vožnja uzima u obzir upravljivost i brzinu kojom vozilo ubrzava. Vrh kategorije zauzela je Tesla, a nakon nje idu redom Rivian, Porsche, BMW, Genesis i američki Lincoln. Na drugom kraju ljestvice našao se Volkswagen.

Praktičnost i prostranost ocjenjuje stvari poput broja držača za čaše i pretinaca u središnjoj konzoli, no ne uključuje prtljažnik. Pobjednu je odnio pick-up Ram, a zatim slijede Lincoln, Tesla, Chrysler, Rivian i Ford. S druge strane ljestvice smjestio se Audi.

Uporabljivost, odnosno lakoća korištenja, u obzir uzima koliko je lako koristiti kontrole klime, mjenjača, sustav multimedije i slično. Na prvom mjestu našao se Genesis. a slijede ga u stopu Lincoln, Jeep, Cadillac, BMW i Buick. Iznenađujuće, najmanje je zadovoljio u ovoj kategoriji Volkswagen.

Trošak vlasništva uključuje troškove goriva, osiguranja, održavanja i popravaka, a pobjedu je u ovoj kategoriji odnijela Tesla, a zatim su tu Hyundai, Rivian, Toyota, Mazda i Kia. Na drugoj strabni ljestvice smjestio se jedan premuim brend – Mercedes-Benz.

Rezultati su to godišnjih istraživanja iz 2023. u kojima je sudjelovalo više od 330.000 vozila. Podaci se odnose na modele automobila iz godina od 2021. do 2023.. Ocjena zadovoljstva vlasnika temelji se na postotku vlasnika koji su odgovorili “definitivno da” na pitanje bi li kupili isto vozilo kada bi sve morali ponoviti s obzirom na cijenu, performanse, pouzdanost, udobnost, užitak itd. Ocjene i bodovi za faktore određeni su na temelju postotka vlasnika koji su rekli da su vrlo zadovoljni.

Istraživači pak napominju kako automobili koji najviše zadovoljavaju nisu nužno i najbolji na tržištu, i obrnuto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!